Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Strelski incident izgovor za zaostritev zakonodaje?
(30-05-2018, 11:01)357 Napisal:
(30-05-2018, 09:48)jmlinar5 Napisal: ....Uporaba orožja "doma" pa je dovoljena le v primeru silobrana ali skrajne sile....

Uporaba ni dovoljena, je pa možna/omogočena.

Res je, tako kot si zapisal. Nisem se prav izrazil.
Odgovori
A sem pol jest bil kaj v prekršku ko sem TV ustrelu. Question  

Namreč ob vsakem uklopu je bil običajno prvi stavek  "vlada je sklenila" Nod
Odgovori
kdo od herojev "jaz-ne-verjamem-v-obrambo-z-orožjem" bi mirno gledal, kako štirje pridejo pred bajto, razbijejo avto, razrežejo gume, mahajo z nožem in grozijo, kako ti bodo ubili sina in poizkušajo vdreti v zaklenjeno hišo...kaj šele potem, ko ustreliš dva strela v zrak, ob čemer bi se vsak približno normalen nasilnik zamislil, da ga notri ne čaka kaj dobrega... In ko kljub temu nadaljujejo z vdiranjem v hišo, je najkasneje v tej točki jasno, da je vrag odnesel šalo in da boš moral streljat vanje. Ker jih očitno nič drugega ne bo ustavilo....

To je to in tle bi se morala zadeva ustavit, pa se žal ne bo. Upam, da ne bo prehude kazni in da bo uspel dokazati, da se je do te mere bal za svoje in sinovo/ženino življenje, da je upravičeno streljal.
Odgovori
(30-05-2018, 13:10)Kristian Napisal: kdo od herojev "jaz-ne-verjamem-v-obrambo-z-orožjem" bi mirno gledal, kako štirje pridejo pred bajto, razbijejo avto, razrežejo gume, mahajo z nožem in grozijo, kako ti bodo ubili sina in poizkušajo vdreti v zaklenjeno hišo...kaj šele potem, ko ustreliš dva strela v zrak, ob čemer bi se vsak približno normalen nasilnik zamislil, da ga notri ne čaka kaj dobrega... In ko kljub temu nadaljujejo z vdiranjem v hišo, je najkasneje v tej točki jasno, da je vrag odnesel šalo in da boš moral streljat vanje. Ker jih očitno nič drugega ne bo ustavilo....

To je to in tle bi se morala zadeva ustavit, pa se žal ne bo. Upam, da ne bo prehude kazni in da bo uspel dokazati, da se je do te mere bal za svoje in sinovo/ženino življenje, da je upravičeno streljal.

Clap
Odgovori
Point, ki je ključen je, da ne bi on rabil nič dokazovat in da je družba, kjer mora žrtev dokazovat da je žrtev bolana. Če bi dal analogijo na posilstvo bi zgledalo nekako tako, da bo ženska morala dokazovati, da s svojim obnašanjem in obleko ter genetskim materialom (beri dobr zgleda) ni prispevala (pretirano kot v silobranu bo sodišče presodilo kako ženska zgleda kako tip in potem odločilo da če je razmerje prehudo v prid tipu - on grd ko smrtni greh ona lepotica je definitivno ona kriva, ona dolge atletske noge on nek zakrčen majmun bi itak mu lahk ušla in ker ni se je strinjala?) k temu, da je nekoga vzpodbudila k dejanju posilstva. 

Logično je, da se preveri dejstva na terenu in razišče dogodek vendar to, da gre zadeva avtomatsko na sodišče s tem, da preiskovalci oz. policija aktivno dela na tem, da kvalificira dejanje karseda v škodo oškodovanca enostavno ne bi smelo biti sprejemljivo v neki normalni družbi. Ta celoten pojem silobrana v Sloveniji meji na patologijo in sicer nerazumen družbeni(deloma tudi vrasel v posameznike, da drugega sploh ne razumejo) patološki strah pred tem, da obstajajo ljudje, ki lahko v danih okoliščinah stojijo na lasntih nogah. Kot da bi se država bala, da bo še večim kapnilo, da imajo noge, lahko hodijo in ne rabijo vseh teh "invalidskih pripomočkov", ki jim jih tako politiki kot nekateri uradniki "prodajajo" na vsakem koraku.
Odgovori
(30-05-2018, 14:21)Mato Napisal: Point, ki je ključen je, da ne bi on rabil nič dokazovat in da je družba, kjer mora žrtev dokazovat da je žrtev bolana...

Ta celoten pojem silobrana v Sloveniji meji na patologijo in sicer nerazumen družbeni (deloma tudi vrasel v posameznike, da drugega sploh ne razumejo) patološki strah pred tem, da obstajajo ljudje, ki lahko v danih okoliščinah stojijo na lastnih nogah. Kot da bi se država bala, da bo še večim kapnilo, da imajo noge, lahko hodijo in ne rabijo vseh teh "invalidskih pripomočkov", ki jim jih tako politiki kot nekateri uradniki "prodajajo" na vsakem koraku.

+10
Odgovori
Mato, sej veš da se strinjava in zato tudi pravim da bi se v tisti točki zadeva morala ustavit. Ampak obadva tudi veva da se ne bo, zato zapis da upam da bo uspel čim bolje rešiti kar se rešiti da.
Je pa to problem celotne Evrope, od Finske, Anglije, preko Nemčije, Francije pa do juga, kjer se družba zelo trudi da ohrani "monopol nad nasiljem". Torej da so lahko le oni tist, ki izvajajo pritisk, pa še to ne celoten državni aparat (beri: jebejo policaje v primerih podobnih kot je bil v Celju) ampak samo izbrani psi čuvaji.
Odgovori
Javnost niti vseh dejstev ne pozna, pa tukaj že zganjate križarske vojne kaj bo in kaj bi bilo in kaj bi moralo biti. Pa mačehovska država, ki se ukvarja z govedorejo in oh in sploh. To so gostilniške debate...Verjamem, da je možakar hotel le dobro in ubraniti svojo družino. Edino pravilno in tudi jaz in marsikdo bi storil to - takrat se ti gladko jebe za zakone. Tudi odzivi javnosti so podobni. Malce zoprno je le dejstvo, da je bežeči fasal kroglo v hrbet (pa kriminalec gor ali dol) in se je zadeva zaradi tega precej zakomplicirala. In dragi Mato, ne vem kje si pobral, da policija in preiskovalci "delajo" na tem, da bi ga čimbolj očrnili in da delajo v njegovo škodo - ne vem kaj bi imeli od tega, oni le ugotavljajo dejstva. Končno reče tukaj sodišče, ko ima na dlani vse dokaze, saj je to jasno, ne? Precej pripomore tudi dober odvetnik...jaz mu želim najboljšega.

Osebno sem za liberalnejšo zakonodajo glede samoobrambe, vseeno pa je dotični primer težak in težko je potegniti jasno črto.
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori
(30-05-2018, 15:42)Barbapapa Napisal: /...Malce zoprno je le dejstvo, da je bežeči fasal kroglo v hrbet.../
...in mislim da bo to oz bi moralo biti torišče sodne debate.
Ponoči, v temi, med napadom TREH napadalcev Z NOŽEM, po grožnjah s smrtjo, po opozorilnem streljanju,... je zlahka spregledati, kdaj se je kdo od napadalcev obrnil in se umika. Pri takem stresu lahko človek realnost dojema malce selektivno.
Ker pri napadanju treh osebkov z noži na tvojo družino bo vsak normalen človek vzel najboljše orodje, ki jih lahko v danem trenutku obrani najhujšega. Ko pa so napadalci v umiku, je pač druga zgodba... 
Mogoče je pa en hotel napast z boka? Torej se ni umikal, ampak samo menjal lokacijo vstopa v hišo...
Lahko se je umikal samo en, pa je pač zgrešil tista dva, ki sta še napadala...



(30-05-2018, 15:42)Barbapapa Napisal: /...Osebno sem za liberalnejšo zakonodajo glede samoobrambe,.../

Se popolnoma strinjam. Sedaj je prilika, da se kaj o tem v javnosti kaj govori.
Vsak ti je lahko učitelj; lahko kot svetel vzor, ali kot zastrašujoč primer.
Znanje je orodje, ki ne tehta nič. 
Odgovori
(30-05-2018, 15:42)Barbapapa Napisal: Javnost niti vseh dejstev ne pozna, pa tukaj že zganjate križarske vojne kaj bo in kaj bi bilo in kaj bi moralo biti. Pa mačehovska država, ki se ukvarja z govedorejo in oh in sploh. To so gostilniške debate...Verjamem, da je možakar hotel le dobro in ubraniti svojo družino. Edino pravilno in tudi jaz in marsikdo bi storil to - takrat se ti gladko jebe za zakone. Tudi odzivi javnosti so podobni. Malce zoprno je le dejstvo, da je bežeči fasal kroglo v hrbet (pa kriminalec gor ali dol) in se je zadeva zaradi tega precej zakomplicirala. In dragi Mato, ne vem kje si pobral, da policija in preiskovalci "delajo" na tem, da bi ga čimbolj očrnili in da delajo v njegovo škodo - ne vem kaj bi imeli od tega, oni le ugotavljajo dejstva. Končno reče tukaj sodišče, ko ima na dlani vse dokaze, saj je to jasno, ne? Precej pripomore tudi dober odvetnik...jaz mu želim najboljšega.

Osebno sem za liberalnejšo zakonodajo glede samoobrambe, vseeno pa je dotični primer težak in težko je potegniti jasno črto.

Dotični primir sploh ni težak...bežečega človeka pač ne streljaš, ker takrat nisi ogrožen in pika. Kdor ne verjame naj spremlja razplet zadeve in če se ne znaš kontrolirat potem stran od orožja, itak pa vam je Misteraš povedal isto in čeprav se z njim dostikrat ne strinjam se tokrat 100% Možakar ga bo za svoje početje na fu... bilo kje na planetu. Avto se popravi  stekla se zamenjajo gume isto odvzetega življenja se pa ne da vrnit ...torej Snooty
Odgovori
Vsi se ukvarjate s tem, da je KAO bežal, kaj če je pa tekel v avto po svoje orožje? V tistemu momentu, ko je možakar branil svojo družino, mislim, oz jaz nebi pomislil, da beži ampak da gre po orožje, da me ubije. Saj je s tem namenom tudi prišel a ne?

LP

Gašper
365+

Mobile: +386 51 327 248
Email – info@365-plus.com
Web – www.365-plus.com
365 Plus d.o.o. 
Odgovori
Jabolko in ostali vse drzi vendar pa je treba vedeti, da je clovek bil v afektu branjenja in verjetno razmisljal kako se resiti vseh napadalcev pa cetudi streljati v hrbet in ni razmisljal da tega ne sme.
Nisem pristas nasilja in pobojev vendar kot ze receno liberalizacija obrambe na svojem in jasno definicijo kdaj si zrtev in kdaj storilec.
Odgovori
(30-05-2018, 16:49)Dong Napisal: Jabolko in ostali vse drzi vendar pa je treba vedeti, da je clovek bil v afektu branjenja in verjetno razmisljal kako se resiti vseh napadalcev pa cetudi streljati v hrbet in ni razmisljal da tega ne sme.
Nisem pristas nasilja in pobojev vendar kot ze receno liberalizacija obrambe na svojem in jasno definicijo kdaj si zrtev in kdaj storilec.

Afekt bo sigurno olajševalna okoliščina, ki se bo stepla s kroglo v hrbtu. Se splača spremljati tole, da vidimo kakšna bo odločitev sodišča. Nikoli ne veš, kdaj boš v podobnem položaju.
Sicer pa nobenega od nas ni bilo tam, da bi videl kako je bilo v resnici in je tole samo nabijanje.
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori
(30-05-2018, 14:21)Mato Napisal: ...nerazumen družbeni(deloma tudi vrasel v posameznike, da drugega sploh ne razumejo) patološki strah pred tem, da obstajajo ljudje, ki lahko v danih okoliščinah stojijo na lasntih nogah...

kakšen nerazumen? čisto jasen: https://siol.net/siol-plus/kolumne/slove...nike-31345
Odgovori
Amerikanci nimajo brezveze pregovora: I'd rather be judged by 12 than carried by 6. 
Odgovori
Se splača spremljati tole, da vidimo kakšna bo odločitev sodišča. Nikoli ne veš, kdaj boš v podobnem položaju. - kakšna bo sodna praksa nima nobene veze, ker je očitno šlo za situacijo, kjer ogroženi drugačne rešitve kot tako skrajno ni videl... če nekdo razbija vrata in kriči da te bo ubil medtem ko streljaš v zrak ne vem kakšna bi bila drugačna rešitev, da ostaneš živ? Kaj naredijo policaji če opozorilni strel napadalca ne odvrne?
Odgovori
Si bil zraven, da razpolagaš s takimi detajli? Ne pametujmo preveč glede tega, ker ne poznamo nič razen tega, kar je pisalo v 10 vrsticah v cajtengu...
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori
noben detajl ki ni bil podan na nov konf nisem napisal... lepo je napisano, da so poskušali vlomiti med tem grozili z smrtjo in streli jih niso odvrnili... noben ne pametuje podajajo se mnenja kar je osnovni namen foruma... vsak nosi odgovornost za svoja ravnanja in tudi tile jih bodo vsi...
Odgovori
(29-05-2018, 19:58)mr.T Napisal: No ja da ne bo preveč poenostavljeno , v trenutku ko je počil že bežeče barabine v hrbet bi se še v ZDA v večini zveznih držav usedel z zelo podobno obtožnico .

Ne pretiravaj. V večini primerov, veliki večini bi poročali, da je ropar, vlomilec umrl. Policija pa bi priporočila, da naj stanovalci dosledno zaklepajo hiše in avte.


Američani imajo dom za svet, mi pa imamo pregovor: "Svet je lep, a dom je svet."

To, če je nekdo obrnil hrbet, če ga je, ne igra nobene vloge. Kot je nekdo rekel, če so prišli na dvorišče, vlamljali, grozili z orožjem, se konflikt neha, ko se nekdo preda ali obleži.

Tudi se spomnim v JNA, ko smo imeli na začetku predavanje o pravilih službe. Predaval nam je en polkovnik, za katerega so rekli da je bil na Sinaju v okviru modrih čelad. Prav o tem smo se pogovarjali, da če se nekdo preda, ne smeš streljati nanj. Če beži, to ne pomeni nič. Tako kot je odbežal, tako lahko trije pridejo nazaj. Ali s pištolo odbeži in pribeži nazaj z mitraljezom.

Preberi si tukaj primere:
https://www.reddit.com/r/dgu/

"Home invasion" je v Sloveniji redek. In praviloma se je tragično ali vsaj nevarno končal za lastnika doma. Preberi si tole:
https://siol.net/novice/crna-kronika/oro...olo-459092

Tako da osebno menim, da je čisto v redu, da je napadalec fasal. V letu 2018 smo in osebno imam ničelno toleranco do vsega, kar diši na oborožen rop, grožnje z orožjem lastniku ali pač poslovodečemu na firmi.

Moralo se je zgoditi, da je nekoč eden od napadalcev mrtev obležal in verjamem, da sedaj to novico berejo mnogi in bodo premislili, preden bodo vdirali ali komu grozili.
Odgovori
Moralna podpora strelcu je dobrodosla, prakticna pa ne. Prakticen bi bil denar za dobrega odvetnika oz. pravna pomoč. Ampak nimamo NRA in je ne rabimo, a ne. Saj imamo LZS in SZS in obstojece strukture, a ne. Pa filozofiranje...
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 2 Gost(ov)