Ocena teme:
  • 11 Glas(ov) - 4 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaostritev EU zakonodaje o orožju
Nikjer ne omenjajo nove A6 kategorije. Verjetno zato, ker je tudi V. Ford ne omenja.
Odgovori
Danes polnočni klub debata o orožju.

http://tv-spored.siol.net/kanal/slo2/odd...m/20160408
Odgovori
Ta debata je bila porazna. Non stop je sprasevala, ce so ze koga ubili ... Rolleyes
Odgovori
Debata nam ni škodovala.
Se pa ni vsebinsko lotila problematike učinkovitosti zakonodajnih instrumentov.
G.Rebec je od vseh izpadel še daleč najbolj uravnotežen. Voditeljica je pristašica kulta slabe karme - če si dovolj izpostavljen slabi karmi - orožju, se ti skisa. Lovki se srnice smilijo, prasce bi postrelila do tazadnjega. Predsednik Društva orožarjev je lep primer "revolving doors" državne uprave in podjetništva na slovenskem.  Inšpektor in hostage-negotioator pa trdi, da je policija odgovorna in sposobna zagotavljati varnost Slovencem, kar je laž.
Odgovori
Zato pa bodo resevalci nosili jopice ker je policija tok sposbna!
Odgovori
Osnutek poročila (Vicky Ford, 22.03.): v slovenskem jeziku:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getD...anguage=SL
Odgovori
(09-04-2016, 13:56)kimber Napisal: Debata nam ni škodovala.
Se pa ni vsebinsko lotila problematike učinkovitosti zakonodajnih instrumentov.
G.Rebec je od vseh izpadel še daleč najbolj uravnotežen. Voditeljica je pristašica kulta slabe karme - če si dovolj izpostavljen slabi karmi - orožju, se ti skisa. Lovki se srnice smilijo, prasce bi postrelila do tazadnjega. Predsednik Društva orožarjev je lep primer "revolving doors" državne uprave in podjetništva na slovenskem.  Inšpektor in hostage-negotioator pa trdi, da je policija odgovorna in sposobna zagotavljati varnost Slovencem, kar je laž.

+1
lp Melly
Odgovori
Wink 
(11-04-2016, 13:03)JRC Napisal: Osnutek poročila (Vicky Ford, 22.03.): v slovenskem jeziku:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getD...anguage=SL
:)) :)) :))
Strelci 1 : EK 0

Tokrat je javno mennje prevladalo! Me vesili, da se na tem svetu še lahko kaj takega naredi, akr smo naredili mi EU strelci v primeru kratenja naših pravic in odgovornosti.

Clap Clap Clap
Odgovori
Hmmm. Jaz v tem res ne vidim nekega zmagoslavja. Bo še kar nekaj vode preteklo. Je pa seveda narejen premik...

Primer: "(3c) Pomembni sestavni deli bi morali biti opredeljeni kot sestavni deli, ki so potrebni za delovanje strelnega orožja. Dodatna oprema, kot so naprave, namenjene ali prirejene za dušitev strela, ne bi smela biti zajeta v opredelitvi pomembnega sestavnega dela, saj lahko strelno orožje deluje brez nje."

Po domače: sear, disconnector ... ???
Odgovori
Primer 2: "(3h) Kot v primeru sistema za poročanje o sumljivih transakcijah iz Uredbe (EU) št. 98/2013 Evropskega parlamenta in Sveta bi se morala transakcija za nabavo celih nabojev s strelivom ali sestavnih delov streliva šteti za sumljivo, če na primer zajema količine, ki niso običajne za zasebno uporabo, če kupec vztraja pri neobičajnih načinih plačila, tudi z visokimi gotovinskimi zneski, ali če ne zna uporabljati streliva ali noče predložiti dokazila o identiteti. "

Torej, če kupim naenkrat 50.000 nabojev ali krogel/tulcev (!!!), sem že sumljiv? 

Primer 3: "(8) Da bi izboljšali sledljivost strelnega orožja in pomembnih sestavnih delov ter olajšali njegov prost pretok, bi bilo treba pojasniti določbe Direktive 91/477/EGS in tako zagotoviti, da bodo sestavljeno strelno orožje in vsi pomembni sestavni deli, ne glede na to, ali so vključeni v sestavljeno strelno orožje ali ne, med proizvodnjo, uvozom ali dajanjem v promet označeni z neodstranljivo oznako, razen če ni strelno orožje onesposobljeno v skladu s to direktivo. "

Primer 4: "(-a) v odstavku 1 se doda naslednji pododstavek: „Poleg tega vsaka prenosna naprava, ki vsebuje pomembni sestavni del, ki se lahko uporablja v strelnem orožju, šteje za strelno orožje."

Primer 5: "1b. V tej direktivi ,pomembni sestavni del‘ pomeni cev, nabojnik, okvir, ovojnica, ležišče naboja, zaklep ali boben, regulator ali zaklepišče ali drug mehanizem za ohranjanje tlaka v zadnjem delu nabojnika strelnega orožja, ki so, kadar so samostojni predmeti, vključeni v razred strelnega orožja, na katero so pritrjeni ali na katero se jih namerava pritrditi."

...
Odgovori
Predlog je še kar katastrofalen . Prinaša kup novih idej kaj vse regulirat, ki jih stari ni imel. Ideja o ukrepih zoper terorizem sploh ni več aktualna ,zdaj se kar malo po domače spet bosani z predlogi.
Odgovori
ja tu se lepo vidi, da že v osnovi terorizem ni imel nič s tem predlogom ampak je bil samo dober izgovor.
Odgovori
Sam iz besedila predloga nekako ne uspem razbrati razlogov za kako posebno zadovoljstvo, ali veselje.

Kar se tiče besedil samih pa je žal zelo priporočljivo branje izvirnih tekstov, saj je lahko že v njih občasno potrebno biti pozoren na vsako besedo, kaj šele ob prevodih, ki so, recimo temu, zanimivi (kar je nedopustno). Vem, da angleščina marsikomu predstavlja oviro, vendar je za spoznavanje tovrstnih besedil to znanje nujno.

Ko je bil predlog odbora pripravljen sem za lažje branje naredil povzetek vsega gradiva in ga, ob predpostavki, da bi strelce znal zanimati, objavil na tem forumu. Zadevo si je ogledalo kakih 50 posameznikov. Zanimivo.
Odgovori
Tudi jaz mislim, da ni razloga za veselje.
Tekst sem objavil zato, ker je zadnjič nekdo prosil za prevod.
Odgovori
IMCO
20 April 2016, 11.10 – 12.30
2.  Adoption of agenda
3.  Chair’s announcements
4.  Approval of minutes of meeting of:
5.  Virtual currencies

6.  Control of the acquisition and possession of weapons
·Consideration of draft report
·Deadline for tabling amendments:27 April 2016, 12.00
Odgovori
In, a so že ugotovil, kako bodo z zakonsko regulacijo, ki regulira legalno orožje, regulirali ilegalno s katerim se izvaja terorizem, organiziran kriminal,.....?
Odgovori
Še poročilo z zasedanja Sveta Evrope
Pravosodje in notranje zadeve
10/11. 03. 2016

The Council held a policy debate on the proposal for a directive on control of the acquisition and possession of weapons, which amends the current directive 91/477/EEC. Based on a document submitted by the Presidency setting out five key issues, Ministers aimed to define guidelines to continue work at technical level and expressed their preferences concerning:

– the minimum age for the possession of firearms: work will continue to define a rule as laid down in the current directive, which leaves it up to national legislation to decide how to grant or withdraw authorisation to acquire and possess firearms;

– medical tests for the authorisation to acquire and to possess firearms, in which respect work will continue to define a rule as laid down in the current directive, which leaves it up to national legislation to decide how to grant or withdraw authorisation to acquire and possess firearms;

– the prohibition of semi-automatic firearms for civilian use: a broad majority was of the opinion that these arms should continue to be authorised for civilian use, but under stricter conditions. How these conditions will be defined in the directive will be the subject of further work at technical level.

– the exceptional possession of prohibited firearms for cultural and historical reasons: work will continue to define a general rule as laid down in the current directive, which gives member states leeway to authorise the acquisition as well as the possession of prohibited firearms as long as that is not contrary to public security or public order.

– online sales: further work will need to be carried out at technical level before a choice can be made on the options put forward by the Presidency.

The proposal to amend the current directive was submitted by the European Commission on 18 November 2015 and aims to enhance the public security aspect of the Directive in view of the recent terrorist attacks. Council directive 91/477/EEC on control of the acquisition and possession of weapons was originally designed as a measure to balance internal market objectives and security imperatives regarding firearms for civilian use. The Presidency intends to reach a general approach on this proposal by next June before starting negotiations with the European Parliament.
Odgovori
(11-04-2016, 15:36)Bobo Napisal: Primer 5: "1b. V tej direktivi ,pomembni sestavni del‘ pomeni cev, nabojnik, okvir, ovojnica, ležišče naboja, zaklep ali boben, regulator ali zaklepišče ali drug mehanizem za ohranjanje tlaka v zadnjem delu nabojnika strelnega orožja, ki so, kadar so samostojni predmeti, vključeni v razred strelnega orožja, na katero so pritrjeni ali na katero se jih namerava pritrditi."
...

"Nabojnik" je v originalu "chamber", to pa sigurno ni magazin. Slab prevod (ne vem kaksne voluharje placujemo tam gor, da svoje delo opravljajo tako povrsno)
Odgovori
(11-04-2016, 15:36)Bobo Napisal: Primer 2: "(3h) Kot v primeru sistema za poročanje o sumljivih transakcijah iz Uredbe (EU) št. 98/2013 Evropskega parlamenta in Sveta bi se morala transakcija za nabavo celih nabojev s strelivom ali sestavnih delov streliva šteti za sumljivo, če na primer zajema količine, ki niso običajne za zasebno uporabo, če kupec vztraja pri neobičajnih načinih plačila, tudi z visokimi gotovinskimi zneski, ali če ne zna uporabljati streliva ali noče predložiti dokazila o identiteti. "

Pod neko drugo tocko:
"Brokers and dealers may refuse any transaction for the acquisition of complete rounds of ammunition, or components of ammunition, which they reasonably consider suspicious, and shall report it or any attempted such transaction to the relevant authorities."

Ne vem, ce je tle sploh kaksna sprememba zakona za nas. Itak ima MNZ vpogled v nabave streliva. Nikjer pa ne pise, da ti ne smejo prodati. Pise "may refuse".

Ji bom pa pravkar poslal komentar na ta "suspicious behavior", ker je dalec bolj sumljivo, ce nekdo kupi 100 ali 200 nabojev in gre potem z njimi terorizem izvajat, kot pa nekdo, ki redno kupuje tisoce kosov in jih vse postreli na streliscu. Prav tako je gotovina se vedno legalno placilno sredstvo, ki ga ne smejo kar tako prepovedati.
Odgovori
No ti voluharji so plačani več kot ti in jaz skupaj, kaj smo pa dobili za svoj denar si pa sam ugotovil. No naši bodo v nacionalno zakonodajo implementirali "prevod" in ne angleško verzijo. :)
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 2 Gost(ov)