Ocena teme:
  • 11 Glas(ov) - 4 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaostritev EU zakonodaje o orožju
@Rakkoon
Direktiva je spisano silno neposvečeno. Tako v preambuli omenja možnost držav, da v nacionalni zakonodaji določijo pogoja za pridobitev dovoljenja tudi zdravstveno preverjanje; fizično in/ali psihično (11. točka)

6. in 7. člen, ki sem ju citiral govorita o tem, da se mora dovoljenje obnoviti najkasneje vsakih 5 let, lahko pa tudi pogosteje, merilo pa je izpolnjevanje posameznikovih pogojev.

5. točka, 2. odstavek, 1. in 2. pododstavek jasno govorita o tem, kaj so pogoji, med drugim je jasno omenjeno zdravstveno stanje posameznika.

Continuous monitoring – boljši prevod bi bil neprekinjeno
Non-continuums monitoring – (periodic, case triggered) - občasno
Kot je zapisal eden od mojih predhodnikov, razlika med obema možnostima je le v tem, kako pogosto se tako preverjanje opravlja, sproti ali na časovno enoto.

@Krgolob
Obstoječa zakonodaja ima nekaj smiselnih rešitev, ki dejansko nekaj prispevajo k osnovnim ciljem orožne zakonodaje in prav je, da se ohranijo tudi v bodoče. Nekateri izmed njih prav nič in predstavljajo le nepotrebno administrativno breme. Sicer se v celoti zavedam kakšna je obstoječa nacionalna orožna zakonodaja v zvezi z dikcijo upravičenega razloga, trdim pa tudi, da s takšno določbo ne pridobimo v smislu osnovnih ciljev orožne zakonodaje prav nič, na drugi strani pa ustvarimo vrsto težav, ki jih nato poizkušamo reševati z dodatno zakonodajo, vse le v breme posameznika. V duhu prečiščenja orožne zakonodaje sodim, da je še kako potrebno da se na takšne anomalije opozarja in jih tudi odpravi. Teza, da to pač tako je in se je s tem potrebno sprijazniti, je izredno slaba popotnica. Ne nazadnje, tak pristop je tudi razlog, da smo se znašli v situaciji v kateri smo, tako v smislu zakonodaje, kot tudi dojemanja orožja s strani javnosti.
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od spe7 - 26-11-2015, 12:50
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od Iurium humanorum - 21-03-2017, 10:39



Uporabnikov, ki berejo to temo: 13 Gost(ov)