Ocena teme:
  • 11 Glas(ov) - 4 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaostritev EU zakonodaje o orožju
(19-03-2017, 21:15)Kristian Napisal: v EU je pribl. 500 miljonov prebivalcev. 60% je volicev. Legalnih lastnikov orožja je okoli 5 miljonov. Če upoštevamo samo to številko, govorimo o 1,6% volilcev. Dejva ponovit, da se usede... če bi se VSI strelci aktivno vključili v tole bi predstavljali 1,6% volje volilnega telesa. A ti je mogoče zdej malo bolj jasno zakaj se s tem sploh ne ukvarjajo?

Kristjan, vem kaj hočeš povedat, a menim, da je naša moč lahko (ne bom rekel, da ta hip res je) precej večja. Pri kalkulaciji moraš namreč upoštevati še nekaj faktorjev, ki spremenijo končni rezultat:

Za izračun %, velikost skupine ne deliš z celotno EU populacijo, temveč z številom tistih, ki imajo volilno pravico (kakih 60% populacije - to si že tudi ti naredil, saj si 5 mio delil s samo 300 mio, namesto s 500 mio in zato dobil 1,6%).

To številko pa je treba še dodatno modificirati z deležem ljudi, ki sploh hodijo na volitve (40%?). Tako dobiš od 500 mio EU prebivalcev le še 120 mio (aktivnih) volivcev. Kalkulacija je potem 5/120= 4,7%.

Nato vsakemu glasnemu volilcu, ki ropota in teži za svoje pravice prišteješ še nekaj ljudi (družinskih članov, prijateljev), ki jih aktivni volivec prepriča. In na koncu lahko prideš celo do nezanemarljivih 20%.

Ni torej vedno važna velikost, ampak glasnost. Npr., LGBT so zelo majhna skupina, a tako glasni, da dosežejo vse, kar hočejo. Politiki vlečejo za nos pasivne skupine; aktivnih pa si ne upajo toliko, kot bi jih radi.

Veseli me, da so EU poslanici rekli, da smo jih strelci dobesedno zasuli s pošto. Ta pritisk bi morali zdaj nadaljevati v svojih državah: na poslance, medije, institucije; izobraževati prijatelje in znance...

Tale oddaja na rtvslo je bila po moje pozitivna za strelstvo, korak naprej od ustaljenih senzacionalističnih vsebin v medijih, ki smo jih bili doslej vajeni.

Če bomo nadaljevali s pritiskom, bodo oportunistični politiki zavohali potencialni gnev volivcev. Ne vem, ali se mi je samo zdelo, ampak moj občutek je bil, da 3 od 4 gostov v oddaji niso bili zadovoljni z direktivo...
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od spe7 - 26-11-2015, 12:50
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od Bacekjon - 20-03-2017, 09:28