Ocena teme:
  • 11 Glas(ov) - 4 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaostritev EU zakonodaje o orožju
(03-05-2016, 08:42)Bacekjon Napisal:
(03-05-2016, 08:22)Iurium humanorum Napisal: Načeloma je terorizem eden od oblik uporabe, ki se ne poslužuje legalno pridobljenega orožja. V kolikor bi bila orožna zakonodaja spisana prekomerno liberalno, bi bilo tega nedvomno več (le zakaj bi nekdo zadevo tihotapil, če bi jo lahko legalno kupil v lokalni trgovini).

- Tihotapil bo zato, ker je tako orožje nekje na Kosovu bistveno cenejše kot v trgovini.

- Če orožje kupi v trgovini, bo takšen kos zlahka sledljiv. Če ga kupi na črnem trgu, pa ne bo sledljiv.

Zato je jasno, da teroristi in kriminalci ne bodo niti v sanjah kupovali-uporabljali registriranega orožja.

Naj mi prosim potem nekdo razloži, kako ta direktiva sploh reši problem kriminala in terorizma, saj sankcionira zgolj poštene, registrirane uporabnike orožja?

Če začnem na koncu; pretežni del sedanjih predlogov nima nikakršnega, ali vsaj ne neposrednih, vplivov na ti dve kategoriji. Še večjo težavo predstavlja dejstvo, da uvaja nekatere nesorazmerne ukrepe, ki ne služijo ničemur le povečujejo administrativne ovire.
Družbeno problematični posamezniki se bodo odločali za metodo pridobivanja sredstev na način, ki je za njih najugodnejši (enostavnost nabave, cena, tip sredstev, ipd.).
Sledljivost je za nekatere problematične posestnike lahko predstavlja oviro, za nekatere ne (pri terorizmu kjer so aktivni samomorilci to nedvomno ni dejavnik).
Cena ni nujno glavni dejavnik, lahko pa je.

Predvsem je potrebno na orožno zakonodajo gledati skozi perspektivo celotnega pravnega sistema in vrednotiti tako neposredne, kot tudi posredne vplive.
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od spe7 - 26-11-2015, 12:50
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od Iurium humanorum - 03-05-2016, 08:56