Ocena teme:
  • 11 Glas(ov) - 4 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaostritev EU zakonodaje o orožju
@Raccoon
Kdaj, oziroma kje točno sem zapisal, da podpiram periodiko pregledov, ki jo predlaga EK?

Trdim le, da je smiselno imeti posestnike/uporabnike strelnega orožja, ki izpolnjujejo predpisane minimalne standarde za določen način posesti/uporabe.

Tako nekdo, ki kaže znake psihičnih motenj, ali najverjetneje ni ravno primeren niti za posest, kaj šele kako zahtevnejšo obliko.Nadalje, nekdo, ki je slep, s posestjo in športnim streljanjem ne bi smel imeti težav (ob upoštevanju, da obstajajo tovrstna tekmovanja), sem pa nekako v dvomih, da bi bil primeren za lovca ali, da bi orožje nosil za potrebe samoobrambe. Ravno lovci in tisti, ki orožje nosijo, bi po mojem mnenju morali izpolnjevati najvišje standarde.

Glede na to, da preslabo poznam področje medicine dela, bi bilo o tem vidiku potrebno povprašati pristojne strokovnjake, tako o vrstah pregledov, kot tudi o pogostosti le teh, če sploh (vendar ne tistih, ki bi služili z opravljanjem pregledov, saj bi šlo v tem primeru za navzkrižje interesov). Nadalje trdim, da bi morali biti pregledi med posameznimi področji primerljivi, če so primerljiva tudi tveganja. Iz tega izhajajoč menim, da je obstoj prvega pregleda ob pridobivanju dovoljenja nekako smiseln (nekdo s strokovnim znanjem posameznika vsaj približno oceni).

Ne ozirajoč se na uveljavljeno rešitev pa sam vsekakor podpiram misel, da se način opravljanja pregledov bolj poenoti, kot je to sedaj (v tem pogledu govorim o obstoječem slovenskem sistemu) in se s sistemom nadgradenj in fleksibilnosti posameznikom olajša opravljanje le tega (skupno opravljanje - združevanje, ali le dopolnjevanje različnih pregledov – sedaj se načeloma opravljajo v celoti ločeno, večja časovna prilagodljivost), ne nazadnje tudi zmanjša, ali celo odpravi s tem povezano finančno breme.

Iz zgoraj zapisanega izhaja, da morebitni uvedbi dodatnih periodičnih pregledov kategorično ne nasprotujem, bi pa pred dokončnim stališčem želel slišati strokovno mnenje stroke in vsekakor videti umestitev med ostale dejavnosti za katere se morajo opravljati začetni, ali periodični pregledi ter v kakšnem obsegu se ti opravljajo.

Sto odstotnega zagotovila, da posameznik ne bo predstavljal tveganje zaradi svojega zdravstvenega stanja ni, četudi bi se ob njem stalno nahajal zdravnik, je pa iz preteklih izkušenj in drugih področij mogoče dokaj natančno izluščiti kakšna raven nadzora je takšna, ki tveganje zmanjša na zanemarljivo raven.
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od spe7 - 26-11-2015, 12:50
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od Iurium humanorum - 13-04-2016, 15:07