Ocena teme:
  • 11 Glas(ov) - 4 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaostritev EU zakonodaje o orožju
Po obstoječi zakonodaji v Sloveniji je omejujoč faktor za pridobitev spričevala za posest, le in izključno, prosilčevo psihično stanje ter do določene mere posledice odvisnosti od drog ali alkohola. V primeru spričevala, ki omogoča posest in nošenje je omejitev nekaj več, med drugim tudi zgoraj omenjene motnje v zaznavanju barv.

Seveda se o smiselnosti meril in ukrepov lahko pogovarjamo, je pa pri navajanju dejstev potrebno biti natančen, sicer je izredno težavno voditi argumentiran dialog.

Zdravstvena merila bi morala biti zasnovana po principu stopnjevanja zahtevnosti uporabe (primer pravice do posedovanja brez pravice uporabe, kot najmanj zahtevna oblika , pravica uporabe v nadzorovanih okoliščinah – strelišče, pravica uporabe v težjih okoliščinah; lov-lovišče,  samoobramba-javni prostor, kot primer najtežjih pogojev). To je bilo sicer nekako tudi vodilo pri snovanju naše zakonodaje, žal pa realnost temu  ne sledi.

Osebno se sicer strinjam, da je tudi zdravstveno stanje posameznika pomemben faktor pri pravicah do posesti in uporabe orožja (v tem delu koncept podpiram), moram pa priznati, da nad rešitvami, ki so vključene v predlog nisem navdušen in imam do njih vrsto zadržkov. Med drugim je vprašljiva primerljivost potrebe po »zagotavljanju zdravja« v primerjavi z ostalimi podobnimi področji, morebitno samodejno sporočanje s strani zdravnikov, predvidena visoka frekvenca pregledov (ob ne upoštevanju kompleksnosti skupin uporabnikov), ipd.
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od spe7 - 26-11-2015, 12:50
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od Iurium humanorum - 12-04-2016, 18:22



Uporabnikov, ki berejo to temo: 18 Gost(ov)