Ocena teme:
  • 11 Glas(ov) - 4 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaostritev EU zakonodaje o orožju
ZDA; predlog ni bil nikoli namenjen temu, da bi ga sprejeli. Gre le za notranje-politično orodje vzlic predvolilnega obdobja. Na njihovo zakonodajo nimamo vpliva, niti ta nima na nas, posledično so razprave o njej v povezavi z Evropo docela brezplodne.

Kako obiti morebitno sprejete sedanjega predloga direktive;
Nedvomno bi moral biti plan A zavzemanje za kakovostno zakonodajo na tem področju; tako na evropskem, kot tudi nacionalnem nivoju (za to očitno ni volje ali interesa niti med posestniki). Plan B eventualno kompromisno sprejetje sedanjega stanja in zgolj zavrnitev sprememb (ker je to očitno osnovna zahteva, smo že v startu ob pogajalski manevrski prostor), plan C, D, itd, so druge rešitve težave, eventualno tudi tista o kateri je pisal Uroš Palhartinger, čeprav po mojem skromnem mnenju ta ni ravno med favoriti alternativnih rešitev. Resda so vse pretežno slabe, se je pa med dvema slabima še vedno bolje odločiti za tisto, ki je nekoliko manj slaba.

Ravno morebitna razprava na odboru, ali celo parlamentarna razprava, bo pokazala kakšno je formalno politično stališče do te problematike, na podlagi tega pa se bo dalo bolje oceniti nadaljnje korake. Tu bom ponovil že večkrat izrečeno, ker ni skupnih izhodišč, ni možno lobiranje, ni možna javna kampanja, ni možno predlagati posaemzne rešitve, itd, bomo v vsakem primeru le pretežno opazovalci. V ZDA imajo te stvari urejene pa vendar le s težavo ohranjajo nekakšen status quo, pri nas ni niti volje za kaj takega, kaj šele, da bi to obstajalo, večina pa vendarle naivno upa, da se bo zadeva brez škode polegla.

Žal nas dosedanja praksa uči, da smo v Sloveniji marsikdaj pri uvajanju kakih sprememb kar nekoliko preveč zagreti.
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od spe7 - 26-11-2015, 12:50
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od Iurium humanorum - 30-12-2015, 09:44