Ocena teme:
  • 11 Glas(ov) - 4 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaostritev EU zakonodaje o orožju
(30-11-2015, 12:21)Klemenc Napisal: "In Finland73, there are annually about 20-30 cases of homicides committed with firearms, in less than 10 cases was the firearm legal.
The UK reports that legally held firearms are “rarely” used in crime74 whereas Slovenia75 reports no offences by legally held firearms.
In Portugal76, between 95-98% of weapons used in crime77 are civilian firearms, either legally owned or legally owned but stolen and/or converted.
In the Czech Republic78 in 2013, of the identified weapons used in crime, legal firearms were used almost four times as often as illegal weapons (182 compared to 47), the majority being category D weapons (135 cases). In addition, the Czech Republic also reported 132 cases where the firearm was never identified.
Similarly, in Romania 79 licit ownership of firearms in 2013 was reported in 160 cases while illicit ownership in 44, illicit trafficking in 101 and homicides in 8 cases.
Between 1991 and 2014, Malta80 had 57 homicides involving civilian firearms: out of the 39 solved cases, the majority referred to legally owned firearms.
In the Netherlands, the National Police reported that a very low number of crimes is committed with legally owned firearms, but the most shocking incident 81 (6 people killed, 17 injured) was committed with two legally owned firearms.
In Germany82, considering only the number of weapons seized on crime scenes, weapons requiring a license represented around 30% of all firearms in 2013, and approximately 5% of them were legally owned.
In Sweden83 most of the reported crimes (i.e. murder, manslaughter. and armed bank robbery) occurred between 2000 and 2010 involving weapons and that went to prosecution were committed with illegally held firearms84 In Luxembourg the Police Grand-Ducale
reported that all firearms used in homicides where illegally held."

"In some MS (DE, EE, LU, NL, IT, SE, UK) a significant share of civilian firearms used in crimes are illegally held."


Skratka, veliko ukrepov proti polavtomatskemu orozju, hkrati pa priznavajo, da nimajo podatkov, ki bi kazali, da bi legalno polavtomatsko orozje bilo predelano na avtomatsko in uporabljeno v kriminalnih dejanjih. Hkrati operirajo s podatki, ki jasno kazejo, da legalno orozje v vecini drzav clanic ne predstavlja tistega orozja, ki bi se uporabljalo za kriminal, in v tem orozju so vstete vse kategorije orozja, medtem pa se spravljajo na B7 in "puske podobne avtomatskim".

Slamparija prve vrste.

V tvojem zapisu je navedeno, da ima v nekaterih državah članicah ilegalno strelno orožje pomemben delež v kriminalnih dejanjih storjenih s strelnim orožjem, ne v večini.

Glede na to, da ima Češka eno najbolj liberalnih orožnih zakonodaj v EU, je podatek o skoraj 70% udeležbi legalnega orožja pri kriminalnih dejanjih storjenih s strelnim orožjem, zelo slab za legalne lastnike orožja. Tako kot mi znamo iz raziskave izvleči podatke, ki so nam v prid, bo to počela tudi druga stran.

Jaz bi se na tej točki zatorej bolj osredotočil na terorizem in dejstvo, da omejevanje legalnega orožja v ničemer ne otežuje dostopa do orožja na črnem trgu.

Nisem še prebral celotne raziskave (bom) a je zelo verjetno, da med strelnim orožjem, uporabljenem v kriminalnih dejanjih, prevladuje kratkocevno orožje in ne pol-avtomatsko dolgocevno orožje.
“So I say, “Live and let live.” That’s my motto. “Live and let live.” And anyone who can’t go along with that, take him outside and shoot the motherfucker. It’s a simple philosophy, but it’s always worked in our family.”
George Carlin
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od spe7 - 26-11-2015, 12:50
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od fritz - 30-11-2015, 14:47