Ocena teme:
  • 11 Glas(ov) - 4 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaostritev EU zakonodaje o orožju
MarkoJelen: dr. Zver je že postavil poslanska vprašanja:
Evropska komisija je 18.11.2015 pripravila Predlog spremembe Direktive 91/477/EEC, s katerim naj bi omejila ilegalno preprodajo in uporabo orožja, preprečila dostop do njega ter harmonizirala zakonodajo držav članic in okrepila sodelovanje.
 
Popolnoma se strinjam s Komisijo, da je potrebno preprečiti ilegalno prodajo orožja in njegovo uporabo za teroristične namene. Vendar Predlog prinaša nekatere dileme, na katere nas je opozorila zainteresirana javnost.
 
Tako je po novem onemogočeno razpolaganje s polavtomatskim orožjem, ki je podobno avtomatskemu strelnemu orožju vsem fizičnim osebam brez izjem. Ukrepi se tako nanašajo tudi na lastnike legalno pridobljenega polavtomatskega orožja, ki ga uporabljajo za športno udejstvovanje in lov (ki ob uveljavitvi omenjenih sprememb Direktive teh dejavnosti ne bodo mogli opravljati), ne zadevajo pa zmanjševanja preprodaje orožja na črnem trgu.
 
Raziskave in poročila pa kažejo, da se večina kaznivih dejanj in dejanj terorizma zgodi z nelegalno pridobljenim orožjem, zelo malo pa z legalno pridobljenim.
 
Zato sprašujem EK:
 
1) kakšen odstotek kaznivih dejanj je storjenih z legalno pridobljenim orožjem, na zmanjšanje katerih namerava vplivati s Predlogom spremembe Direktive  91/477/EEC?
 
2) zakaj je objavila Predlog, ki se nanaša na legalno pridobljeno orožje, veliko prej,  kot namerava objaviti akcijski program za boj proti ilegalni trgovini z orožjem?
 
3) ali Komisija ne meni, da bi zaostritev legalnega procesa dostopa do orožja še povečala trgovanje z orožjem na črnem trgu?
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od spe7 - 26-11-2015, 12:50
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od JRC - 30-11-2015, 11:17
<