Ocena teme:
  • 11 Glas(ov) - 4 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaostritev EU zakonodaje o orožju
Še enkrat na kratko za vse tiste, ki ste spregledali prvih 39 strani. Skupina "ekspertov" se že nekaj časa trudi zaostriti orožno zakonodajo na ravni EU, ki bo veljala za VSE članice, tudi Slovenijo. S terorističnim napadom v Parizu so dobili nov zagon in na hitro spacali predlog. Ta je sedaj v proceduri in o njem se bo razpravljalo 7.decembra popoldan. Če ne bo proti njemu vsaj 18 članic od 28, bo predlog spremembe sprejet najprej na ravni EU, potem pa še na ravni vsake države. V primeru Slovenije je to sprememba Zakona o orožju (Zoro). Plan je, da se ta zakon spremeni do poletja 2016.

Bistvene spremembe pa so:
- Pod kategorijo A (prepovedano orožje!) bo spadalo vse polavtomatsko orožje, ki je podobno avtomatskemu (beri vsi AK in AR kloni, z malo domišljije tudi Glocki, Berette). Vrata so na široko odprta, prepove se lahko vse polavtomatsko orožje, ker kaliber ni napisan, velja to tudi za recimo 22lr.
- Pod kategorijo A gre vse polavtomatsko orožje, ki je bilo predelano v to iz avtomatskega orožje, (recimo vse M70)
- Pod kategorijo A gre vse deaktivirano avtomatsko orožje (beri vse zgodovinsko, trofejno, protokolarno orožje, ki visi sedaj po raznih stenah ali se sveti na proslavah),
- kategorija B7 ne obstaja več, kar pa ne pomeni, da pod A kategorijo ne more spadati tudi kaj iz B4.
- plinsko orožje in replike (strašilke po domače), gredo po tem predlogu v C kategorijo, se pravi rabiš orožno listino. Napisano je ohlapno, tako da v to kategorijo spadajo tudi razne airsoft replike.
- orožno listino bo potrebno obnoviti vsakih 5 let, najbrž zdravniški pregled, še kakšen preizkus in še kakšna taksa. Več kosov kot imaš, bolj te bodo cepili.

Tole je uradni predlog spremembe:
[Image: image_zpsima9icil.jpeg]

Če kdo misli, da se ta sprememba ne tiče njega, se zelo moti! Podoben scenarij je bil v Veliki britaniji in v Avstraliji, kjer je sedaj prepovedano skoraj vse orožje. 

Kaj lahko storiš? Pokliči vse svoje prijatelje strelce, povej jim kaj jih čaka. Pokliči EU poslance, politične stranke, povej jim, da se ne strinjaš s tem nesmiselnim predlogom. Sodeluj v peticijah, pošlji komentar na EU! Spomni se še kaj, kar lahko pomaga!
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od Krgolob - 25-11-2015, 22:11
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od spe7 - 26-11-2015, 12:50