Ocena teme:
  • 11 Glas(ov) - 4 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaostritev EU zakonodaje o orožju
Kot zanimivost prilagam povezavo do še enega poročila komisije, ki obravnava tematiko orožja in obstoječih direktiv iz leta 2012.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/S...15&from=EN

Kolikor sem uspel razbrati, se v tem poročilu kot edina težava omenja pomanjkanje enotnega standarda za onesposabljanja orožja. Zanimiva je točka 4:

Citat:4.           Podatki o spremembah v zvezi s kaznivimi dejanji in prekrški, povezanimi z uporabo strelnega orožja, in sledljivost strelnega orožja za civilno uporabo
4.1 Na vprašanje, ali je bilo v zadnjih letih opaženo občutno povečanje kriminalitete v zvezi z lovskim ali športnim strelnim orožjem, je odgovor najpogosteje nikalen. Nekatere države članice, kot so Grčija, Poljska, Švedska ali Portugalska, poročajo o manjšem ali nebistvenem povečanju.
4.2 Večina držav članic po vzoru Avstrije, Madžarske, Bolgarije, Združenega kraljestva, Finske in Španije meni, da trend pri tej vrsti kriminalitete ostaja nekako stabilen. Druge države članice, kot sta Belgija ali Irska, navajajo celo rahlo nagibanje k upadu.
4.3 Ti elementi ne izključujejo nekaterih sprememb v kriminaliteti v zvezi s strelnim orožjem, ki so povezane na primer s prodajo (predvsem bojnega) orožja po koncu oboroženih spopadov. Dejstvo je, da je ta vrsta orožja izključena s področja uporabe Direktive, v kateri je navedeno orožje že opredeljeno kot prepovedano (razred A v Prilogi I), v nasprotju s tistim, ki se lahko nabavi za prostočasne ali športne dejavnosti.
4.4 To orožje, ki je z Direktivo dovoljeno, v resnici povzroča precej manj težav v zvezi s „spremljanjem“, kot potrjujejo odgovori na vprašalnik, ki so v glavnem pomirjujoči, vsaj kar zadeva zakoniti pretok po Uniji; večina držav članic namreč meni, da načelno ni veliko težav, vsaj na nacionalni ravni ne, pri „spremljanju“ strelnega orožja za civilno uporabo.
4.5 Omeniti pa je mogoče nekatere težave pri zbiranju ali obdelavi informacij, ki omogočajo sledenje poti nekega orožja, ki je lahko imelo celo verigo lastnikov. Kot bistvena zahteva se pojavlja predvsem vprašanje dobrega vodenja zbirk podatkov s strani držav članic – in trgovcev – ter njihove dostopnosti operativnim silam.

Pri pošiljanju mailov bi tako bilo smiselno navajati tudi podobna poročila, ker lahko le na tak način, ki je podkrepljen z ustreznimi viri, prepričamo politiko, da so spremembe, ki so navedene v amandmaju, bedaste in napisane na pamet ter niso podkreplene z utemeljenimi argumenti.
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od matejl - 23-11-2015, 13:57
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od spe7 - 26-11-2015, 12:50
<