Ocena teme:
  • 11 Glas(ov) - 4 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaostritev EU zakonodaje o orožju
Tudi jaz sem jim poslal naslednje:

Spoštovana Poslanka/Poslanec,

na vas se obračam kot eden izmed mnogih športnih strelcev v Sloveniji, ki bi jih morebitno sprejetje spremembe EU direktive »Stricter rules to ban certain semi-automatic firearms, which move from Category B to Category A and will not, under any circumstances, be allowed to be held by private persons, even if they have been permanently deactivated« (http://europa.eu/rapid/press-release_MEM...111_en.htm) direktno prikrajšalo udejstvovanja v strelskih športnih panogah.

Omenjena direktiva želi posemeznikom prepovedati pridobitev večine polavtomatskega orožja, ki so ga sedaj z ustreznimi dovoljenji (in razlogi) nabavili in posedovali. Pridobitev takšne vrste orožja, je pri nas, že sedaj povezana s strogimi preverbami, saj morajo imetniki orožnih listin izpolniti obilico pogojev:

- ne smejo imeti zadržkov zoper javni red in mir
- opraviti morajo obvezen zdravniški in psihološki test
- orožje mora biti evidentirano
- orožje mora biti ustrezno hranjeno

Pri tem bi rad povdaril, da se praktično nikoli še ni zgodilo, da bi takšno orožje pristalo v rokah nepridipravov in teroristov. Predlagati birokratski ukrep, ki nas upravičene državljane prikrajša za hobi, prenekaterega trgovca praktično uniči, da ne govorim o evropskih proizvajalcih in streliščih samih, je neumnost. Teroristi ne berejo uradnih listov, ne pridobivajo orožja po legalni poti in jih takšen ukrep v ničemer ne prizadene. Pravzaprav jim dela uslugo, saj so lahko 100% prepričani, da je civilno prebivalstvo “razoroženo”. Medtem pa tudi rezervisti v Sloveniji, ki so bili vešči streljanja z polavtomatskim orožjem (na svoje stroške, z svojim orožjem), ki bi naj bilo po tej direktivi prepovedano (večina dolgocevnega), ne bodo več vešči le-tega in v morebitni situaciji mobilizacije lahko samo ugibate o njihovi usposobljenosti za osnovno rokovanje z orožjem (saj se v vojski streljanje za rezerviste praktično ne prakticira več oz. minimalno zaradi krčenja državnih stroškov).

Prav tako si ne želim predstavljati stroškovni vidik takšnega ukrepa. Kdo bo posameznikom povrnil stroške nakupa legalno pridobljenega orožja, katerega cena je lahko tudi nekaj tisoč EUR? Sicer je res za zakon naj ne bi veljal za nazaj, vendar se z ustreznimi metodami lahko doseže tudi to. Ta vidik sploh ni omenjen. Bo stroške prevzemala država in uničevala nekaj milijonov EUR vredno legalno pridobljeno orožje?!

Omenjena direktiva ima tudi nekaj pozitivnih ukrepov (kot je poenotenje standardov za onesposobljeno - deko orožje ipd.), vendar se že na prvi pogled vidi, da je napisana v naglici, nepremišljena in popolnoma neusklajena z institucijami in organizacijami, ki se jih dejansko dotika (strelska društva/zveze, prodajalci orožja, proizvajalci orožja…).

Apeliram na vas, da glasujete proti sprejetju takšne nepremišljene spremembe direktive 91/477/EEC.
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od ALiEN - 19-11-2015, 23:25
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od spe7 - 26-11-2015, 12:50