Ocena teme:
  • 11 Glas(ov) - 4 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaostritev EU zakonodaje o orožju
Ni tako, da so sporne točke črtali, in naj bi odločali samo o nekem enotnem označevanju orožja in onesposabljanju???
Odgovori
ne, žal ne
Odgovori
Ni mi sploh prav jasno o čem se odloča, iz teh zapisov... kaj naj bi prepovedali?
Odgovori
Prepovedano naj bi bilo naslednje polavtomatsko orožje:

polavtomatsko orožje predelano iz avtomatskega;

kratkocevno orožje ki omogoča več kot 21 strelov brez dodatnega polnjenja če je magazin z več kot 20 naboji del orožja ali vanj vložimo okvir z več kot 20 naboji; 

dogocevno orožje, iz katerega je možno izstreliti več kot 11 nabojev, če ima notranji magazin za več kot 10 nabojev ali če vanj vložimo okvir z več kot 10 naboji; 

dolgocevno orožje, ki ga je možno brez orodja skrajšati na dolžino manj kot 60 cm (na primer s skrajšanjem teleskopskega kopita, s preklopom kopita ali z odstranitvijo kopita); 

Poleg tega bodo prepovedani okvirji, ki sprejmejo več kot 20 nabojev za kratkocevno orožje in okvirji, ki sprejemjo več kot 10 nabojev za dolgocevno.

Lep pozdrav, Marko
Odgovori
Katastrofa...
Odgovori
Na moje e-pismo našim evroposlancem, sem od g. Zvera dobil enak odgovor, kot je bil tu že objavljen. Fajonova je potrdila prejem e-pošte, g. Šoltes pa preko svoje pisarne sporoča:
Spoštovani gospod        ,
 
V nadaljevanju vam v imenu evropskega poslanca dr. Igorja Šoltesa pošiljam zadnje novice o dogajanju v zvezi s predlogom sprememb evropske direktive o strelnem orožju. Dr. Šoltes se zaveda, da bo omenjena direktiva vplivala na športne strelce, lovce, zbiratelje orožja in muzeje. Ker je mnenja, da je predlog spremembe direktive Evropske komisije iz konca leta 2015 pomanjkljiv je tudi sam predlagal nekaj predlogov sprememb v obliki amandmajev, da bi se le-tega izboljšalo. Pri tem je dr. Šoltes sodeloval z Lovska zvezo Slovenije, Nadzornim odborom SD 1991 ter Zvezo društev za precizno in dinamično streljanje.
 
Včeraj, 14. 6. 2016, je na Odboru EP za notranji trg in varstvo potrošnikov potekala obravnava kompromisnih amandmajev na spremembe evropske direktive o strelnem orožju. Poročevalka Vicky Ford iz skupine Evropskih konservativcev in reformistov je poudarila, da je predlog Evropske komisije slab, o čemer priča tudi dejstvo, da je bilo na predlog podanih več kot 800 amandmajev. Poročevalka je v svojem govoru izpostavila, da je potrebno izboljšati sistem izmenjave informacij in podatkov med državami članicami ter dodala, da je še posebej previdno treba postopati glede statusa muzejev in zbirateljev orožja.
 
Evropski poslanec dr. Igor Šoltes je med zasedanjem odbora izpostavil več problematičnih vidikov predlagane direktive: »Predlog Evropske komisije, ki je bil podan, bi naj bil eno izmed sredstev učinkovitega boja proti terorizmu, a se zdi, da je bil ta cilj zgrešen. V državah članicah obstajajo specifike v odnosu do orožja, zato je praktično nemogoče poenotiti pravila, ki bodo sprejemljiva, logična in uporabljiva za vse in to je seveda potrebno upoštevati. Sam prihajam iz Slovenije, ki imamo zgledno urejeno področje orožarske zakonodaje, zato bi tu seveda težko pristali na to, da bi z novimi spremenjenimi evropskimi pravili šli na slabše in na manj transparenten položaj in tudi zaradi tega želimo, da se pri iskanju kompromisov upoštevajo dobre prakse držav,« je povedal dr. Šoltes.
 
Dr. Igor Šoltes je še dodal, da nikakor ne smemo enačiti lovcev, športnih strelcev in zbirateljev orožja s teroristi: »Pri tem je treba napraviti jasno distinkcijo. Prav tako pa je več jasnosti potrebnega tudi pri kategorizaciji orožja, pri čemer se ne sme umeščati v posamezne kategorije tiste vrste orožja, ki tja na sodijo. Ne smemo pristati na sporno kriminalizacijo množice sedanjih lastnikov orožja, ki s terorizmom nimajo nič.«
 
Posnetek včerajšnjega zasedanja Odbora EP za notranji trg in varstvo potrošnikov si je mogoče ogledati tukaj.
 
Usklajevanja in pogajanja med političnimi skupinami glede stališča Odbora EP za notranji trg in varstvo potrošnikov trenutno še vedno potekajo, glasovanje o kompromisnih amandmajih pa je na odboru načrtovano za 27. junij 2016. Po trenutno predvideni časovnici pa bi naj glasovanje na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta potekalo novembra letos ko se bo uradno tudi potrdila pozicija parlamenta, kar bo nato omogočalo nadaljevanje pogajanj s Svetom EU.
 
V priponki vam pošiljamo tudi trenutne kompromisne amandmaje, v kolikor bi jih želeli pogledati. Vsekakor upamo, da bo rezultat pogajanj prinesel neko razumno sliko, ki ne bo šla na škodo zakonitih posestnikov orožja.
 
Prijazen pozdrav, Katarina Košak

Od ostalih še nič ...




 


Priponke
.pdf   Kompromisni amandmaji orožje.pdf (Velikost: 193,66 KB / Prenosi: 277)
Odgovori
(15-06-2016, 12:34)luka77777778 Napisal: Ni mi sploh prav jasno o čem se odloča, iz teh zapisov... kaj naj bi prepovedali?

Poleg tega, kar je Rombon/Marko omenil, mislim da je nekje pisalo tudi, da naj bi se prepovedalo vsako kratkocevno orožje za kalibre, ki jih strelska društva in zveze ne bi označili kot tekmovalne. Ker če je to res (upam, da ni), bi pomenilo, da bi strelska društva ali morala vse možne kalibre upoštevat kot tekmovalne, ali pa bi bil dovoljen le .22LR kaliber (kot standarden tekmovalni kaliber).
Se motim?
Odgovori
Kje si pa to pobral, da je le .22lr standardni tekmovalni kaliber?
Odgovori
(15-06-2016, 15:59)sekira Napisal:
V priponki vam pošiljamo tudi trenutne kompromisne amandmaje, v kolikor bi jih želeli pogledati. Vsekakor upamo, da bo rezultat pogajanj prinesel neko razumno sliko, ki ne bo šla na škodo zakonitih posestnikov orožja.
 
Prijazen pozdrav, Katarina Košak

Od ostalih še nič ...
 

Hvala za posredovano
Žal v priponi ni amandmajev o orožju, ampak o trgu vrednostnih papirjev (to so imeli na dnevnem redu eno točko prej včeraj).
Odgovori
timeline? kaj je naslednja stopnja na dnevnem redu, odločanje itd..., in kdaj?

hvala

p.s.

glede na vse skupaj, nas samo razpad EU reši pred SHTF, zato naj VB zbeži ven, da se začne domino efekt.

Odgovori
(15-06-2016, 16:37)JRC Napisal: Kje si pa to pobral, da je le .22lr standardni tekmovalni kaliber?
Nikjer. To je kot nek najmanjši skupni imenovalec, ki bi ga verjetno podpirala večina društev, ker je ta kaliber za najbolj precizne pištole. Pa to, da je v UK to edini dovoljen kaliber za pištole. Tako, da se bojim, da bi bil za EU to naslednji korak.
Odgovori
osnutek novega zakona o športu strelstvo je izključno v domeni Strelske zveza slovenije ,tu je potencial za težave z potrdili kalibri etc. itd.
Odgovori
(15-06-2016, 23:41)mr.T Napisal: osnutek novega zakona o športu strelstvo je izključno v domeni Strelske zveza slovenije ,tu je potencial za težave z potrdili kalibri etc. itd.

Zanimivo. Potrebno se je vprašati, zakaj pri tem sodeluje samo Strelska zveza Slovenije, druge športno-strelske organizacije pa ne. So druge organizacije sploh dobile kakšen poziv k razpravi, ali gre spet za sestavljanje zainteresirane javnosti po izboru nekega uradnika na MNZ? To vsekakor ni dobro, ker to pomeni, da bomo potencialno še bolj regulirani zaradi parcialnih interesov nekaterih.
Odgovori
Odgovor iz pisarne Tanje Fajon


Spoštovani!
 
V zvezi z vašimi in podobnimi pomisleki smo že večkrat objavili poslankino stališče, dostopno je tudi na naši spletni strani (januar 2016).
http://www.tanja-fajon.si/sl/news/predlog-direktive-o-strelnem-orozju-potrebuje-dodatne-razjasnitve.html
 
Ta teden je bilo stališče poročevalca predstavljeno v pristojnem odboru, pri čemer so bila vprašanja poslancev praktično enaka kot ob predstavitvi predloga, ki ga je pripravila  Evropska komisija. Torej – pomisleki, ki se nanašajo na zaščito lastnikov legalno pridobljenega orožja, športne strelce, nezakonito pridobivanje orožja itd.  
 
Kdaj bo glasovanje, še ni znano, vsekakor je treba pred tem najprej počakati na končno poročilo, amandmaje itd.
Šele ko bo končno besedilo na mizi, bo jasno, kaj dejansko prinaša predlog, in šele potem se bo poslanka lahko odločila o glasovanju.
 
Lepo vas pozdravljam,
 
 
Maja Kezunović Krašek
Odgovori
V katero orožje ni mogoče vtakniti nabojnika z več kot X naboji?
Odgovori
Revolver Mrgreen
Odgovori
Če je X večji od ena in manjši od 13? :-D
Odgovori
Bogi angleži.. po tem napadu si bodo še puter zjutraj na toast z žlico verjetno mazali!
Odgovori
(16-06-2016, 18:08)mr.T Napisal: Revolver Mrgreen

Clap

Ne vem, če znam brati, ampak domnevam da ti europizdeki mislijo prepovedati vse kar sprejme nabojnik na več kot 10/20 nabojev, kar dejansko pomeni vse kar ima snemljiv nabojnik. Ostane lever action, mauser brez snemljivega nabojnika, morebiti pumpa, revolver.
Odgovori
(15-06-2016, 13:58)Rombon Napisal: Prepovedano naj bi bilo naslednje polavtomatsko orožje:

polavtomatsko orožje predelano iz avtomatskega;

kratkocevno orožje ki omogoča več kot 21 strelov brez dodatnega polnjenja če je magazin z več kot 20 naboji del orožja ali vanj vložimo okvir z več kot 20 naboji

dogocevno orožje, iz katerega je možno izstreliti več kot 11 nabojev, če ima notranji magazin za več kot 10 nabojev ali če vanj vložimo okvir z več kot 10 naboji

dolgocevno orožje, ki ga je možno brez orodja skrajšati na dolžino manj kot 60 cm (na primer s skrajšanjem teleskopskega kopita, s preklopom kopita ali z odstranitvijo kopita); 

Poleg tega bodo prepovedani okvirji, ki sprejmejo več kot 20 nabojev za kratkocevno orožje in okvirji, ki sprejemjo več kot 10 nabojev za dolgocevno.

Lep pozdrav, Marko

Koliko jaz razumem to, bodo se zmeraj dovoljena vse pistole, katere ze iz tovarne po defaultu ne pridejo z nabojnikom ki nosi vec kot 20 nabojev ALI pa bos ti dokupil tak nabojnik in ga uporabljal.
Enako velja za puškey samo da nabojnik ne sme sprejet več kot 10 nabojev (koliko vem je nekaj takega že v nekaterih državah USA)
Torej še zmeraj bomo lahko imeli vse svoje CZ-je, Glock-e, XDM-e,... samo da bo noter nabojnik ki sprejme manj kot 20 nabojev.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 22 Gost(ov)