Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stare vojaške puške
mr.T, tu je govora o športnem, ne pa zbirateljskem orožju...

Yugo PAP-ovko pa je težko dobiti, razen če jo ujameš med oglasi, ali pa če kakšno "najdeš" na podstrešju in se poslužiš izredne legalizacije, ali počakaš na redno legalizacijo...
Odgovori
Bom raj pri ruski zadevi ostal.... Kako je pa z municijo? kokr sm prebral po forumih youtube etc... pravijo da slabsa k je bolse je?


lp
Odgovori
Če govorimo o kalibru 7.62x39, je le-ta za enkrat še dostopen po relativno ugodni ceni (tam nekje 16 centov). Slabši kot je, bolj ti bo najedal cev in zdravje.
Odgovori
Nekje sm zasledil da ni priporocljivo uporablajt medeninaste tulce... zaradi moci udarne igle.. zakaj to pa ne vem :)
Odgovori
Vzhodno orožje ima trdo kromirane cevi, tako da cevi niso občutljive na korozivno strelivo. Le Jugoslavija ni kromirala cevi, po eni strani so prihranili na ceni orožja, po drugi pa so prisilili vojake, da so vsak dan ubili kakšno uro za poliranje notranjosti cevi. Prav tako je bilo legendarno ocenjevanje nagriženosti cevi, dodatno nagriženost so zaračunali vojakom po odpustu z vojske, zato so tik pred razdolžitvijo vojaki namazali cevi s kremo, ki je navidezno zapolnila korozivne luknjice. Za obrabo cevi zaradi pretiranega glancanja pa se ni nihče obremenjeval.
Odgovori
''Prav tako je bilo legendarno ocenjevanje nagriženosti cevi, dodatno nagriženost so zaračunali vojakom po odpustu z vojske'' pa ne poznam nikogar, ki bi ga tole doletelo ,mogoče v SV, ko so naborniki počl 10 šusov pa je bilo to več ali manj vse od pokanja ,uničevanje streliva so pa KIK plačevali saj veš staro strelivo je full nevarno tolk, da se ga še par desetletji lahko civilstom prodaja in ti ga brez težav uporabljajo .
Odgovori
Purol je delal čudeže (za ocenjevalca).
Odgovori
Nivea krema menda tudi, za maksimalne učinke poliranje pa so uporabili (ženske) najlonke, ali pa srebrn papir iz cigaretnih škatlic.
Odgovori
Pozdravljeni,
zanima me katero strelivo je najprimernejše za orožje z nagriženo cevjo? Svinčenka, pobakrena krogla, FMJ, običajna polnitev, šibkejša polnitev?
Se pravi takrat enkrat na leto, ko si daš duška s kosom, ki ga celo leto samo pucaš in ščitiš pred rjavenjem...
Ni pomembno, da so na tarči desetke, ampak da narediš čim manjšo škodo orožju.
Hvala za odgovor!
Odgovori
Moje izkušnje so, da so za stare iztrošene cevi odlične krogle Sellier&Bellot SPCE (Semi-Jacketed Soft Point), ki imajo v spodnjem delu dolgo valjasto telo, z veliko površino za vrezovanje v iztrošene žlebove. Sellier&Bellot jih dela v vrsti kalibrov, jaz sem uporabljal 7.62x54R (.311) v puški Mosin in 8x57IS v M48 Mauserju. Sellier&Bellot proizvaja tudi kompletne naboje s SPCE kroglo, ki so razmeroma kakovostni in še kar poceni, a so smodniška polnjenja bolj na zgornji meji, zato bi za stare puške priporočal reloading s SPCE kroglami in nežna polnjenja.

Lep pozdrav, Marko

[url=https://www.sellier-bellot.cz/en/products/rifle-ammunition/rifle-ammunition-spce/detail/142/][/url]
Odgovori
Sellier&Bellot SPCE krogle 7mm/173gr mi delajo s puško Rösler Titan 16 v kal. 7x57 najboljšo grupo, kar je presenetljivo glede na nizko ceno teh krogel. Polnitev 48gr Lovex S071 je celo malo močnejša od tovarniške, saj sem nameril 745 m/s, tovarniški naboj pa ima podatek 725 m/s - https://www.sellier-bellot.cz/en/product...etail/165/  
 Sicer sem v tej puški preizkusil še cca 5 ali 6 drugih krogel, lovskih seveda, ampak SPCE najbolje grupirajo, pa tudi zelo definirane luknje so na tarči zaradi cutting edge oblike.  
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
Odgovori
Še en glas za SPCE. Na surplus Mauserju K98 8x57is sem s tovarniškim S&B nameril 787 m/s (tovarniški podatek je 790) s standardno deviacijo 4 m/s. Pripenjam tarčo 5 strelov z mehanskimi merki na 100 m (en strel je žal pobegnil na drug konec tarče). Ker je šlo za prvo strelsko seanso z novo puško merki še niso bili nastavljeni, a se zmogljivost zelo solidnega tovarniškega SPCE streliva lepo vidi. Domačica na preizkus še čaka. 

   
Odgovori
Zanima me katero strelivo je najprimernejše za orožje z nagriženo cevjo? Svinčenka, pobakrena krogla, FMJ, običajna polnitev, šibkejša polnitev?

V prvem delu odgovora sem priporočil krogle, ki jih bodo zarotirali tudi hudo zdelani žlebovi, sedaj pa še splošni odgovor glede ohranjanja orožja. Če govorimo o puškah pridejo za običajnega uporabnika, ki se ni specializiral za reloading s slabotnimi polnitvami s hitrim smodnikom in svinčenimi ali pobakrenimi kroglami, v poštev le oplaščene krogle FMJ, SPCE, SP in podobne.

Za polnjenje s svinčenkami in pobakrenkami morajo biti začetne hitrosti krogel bistveno manjše in je za tak reloading potrebno imeti specifična znanja, skoraj nujno pa je tudi da izmerimo dobljene hitrosti krogel.

Za ohranitev načete cevi je treba uporabljati nekorozivne netilke ali pa pridno drgniti cev takoj po streljanju in potem še nekaj dni, dokler iz cevi pride popolnoma bela krpa. Kar se tiče polnitve bi morala brezhibna vojaška puška brez težav zdržati tlake pri strelu s tovarniškim strelivom, če pa polnimo sami, pa je za običajno pokanje brez ambicij za posebej dobrimi rezultati bolje uporabljati slabotneše polnitve, saj bo načeta cev zdržala več strelov.

Lep pozdrav, Marko
 
Odgovori
Hvala za odgovore!

Kaj pa karabinke, ki uporabljajo pištolske kalibre? Cevi so daljše, običajne tovarniške polnitve pa z hitrim smodnikom...

lp
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 3 Gost(ov)