Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zelena zaprisega obvezuje
#81
(02-05-2020, 08:44)bob78 Napisal: Koliko množičnih pobojev s sekirami pa je bilo v Sloveniji do sedaj?

v družinskem krogu?
ali povprečno, glede na to da so ZDA 150× večje, deli žrtve strelskih pohodov s 150, pa boš videl kdo več umira. dodaj še samomore...
...pa bo morda razvidno kdo je bolj pritegnjen in koga postavljati za vzgled...
Odgovori
#82
[quote='gasilc' pid='178691' dateline='1588410283']
Ne vem kje v Sloveniji živite, ali koliko osebnih izkušenj imate z ZDA? Sam sem prepričan da je velika večina ljudi v Slo in v ZDA normalnih, karkoli že to pomeni.

Po moje je edina rešitev za preprečitev strelskih pohodov omogočiti orožje vsem poslovno sposobnim, brez background check-ov, medijem pa prepovedati poročati o njih pod grožnjo strogih kazni. Ampak to je pa poseg v svobodo govora ane?

Jaz bi se počutil varno v vsaki taki državi (ki se ne konča na -stan).

V Sloveniji npr., bi za pridobitev orožja zadostovalo vozniško dovoljenje.

Poslano z mojega Armor_2 z uporabo Tapatalk
[/quote


Jej, jej, Gasilc... Normalnih karkoli že to pomeni.
Mislim da bi bila, in tudi je napaka, da bi se medijem grozilo z kaznimi o določenem poročanu novic... jaz sem drugačno normalen, in se pod tako oblastjo ne bi počutil varno...
Tako je v državah na končnico - stan, precej velika verjetnost v taki državi je, da se bo komu (normalnemu) zrepetiralo in streljalo vse naokrog...

Na žalost še vsi vozniki niso toliko, a bi imeli vozniško.
Zoro imamo pomoje čisto O.K. Opažam pa, da je do dovoljenja za rokovanje in posest orožja nekam lahko dobiti.
Rabili bi blojši psiho- filter. Ravno tako na področju voznikov, zdravstva...
Niso vsi ljudje za posest vsega kar jim srce poželi, ravno tako kot niso vsi za poklice ki jih opravljajo, pa jih opravljajo...
Nekomu ne smeš dat pvc vrečke, nekdo enostavno ni za delo z ljudmi v zdravstvu ali trgovini... zna bit zoprno in nevarno.

Orožje pa ne ne strelja samo od sebe.
Odgovori
#83
Obstaja razlaga za tak pristop, nikakor pa ta ne spada pod legitimen cilje področne zakonodaje! Gre za popoln nesmisel ter zgolj nepotrebno in nedopustno, tako vsebinsko, kot tudi pravno, administrativno oviro. Žal to še zdaleč ni edini tak primer v le tej.

Ponovno bom ponovil že postavljeno vprašanje. Kateri so tisti legitimni razlogi, zaradi katerih je posebna zakonska regulacija tega področja sploh dopustna, oziroma smiselna? Zanimivo, da se nihale ni odločil nanj podati odgovora.
Odgovori
#84
Vezano na ustavo so lahko človekove pravice in temeljne svoboščine omejene samo s pravicami drugih in v primerih, ki jih določa ustava. Posebna zakonska regulacija s tega področja gre torej lahko samo do meje, ki še smiselno zmanjša grožnjo lastnika orožja do drugih oseb.

Vezano na to, da statistično v SLO praktično ne  obstajajo tovrstni incidenčni primeri z legalnim orožjem, to posledično pomeni, da obstoječa zakonodaja kvečjemu preveč omejuje posameznikove temeljne svoboščine in ne premalo.
Razmislek pri spremembi zakonodaje bi torej moral iti izključno v zmanjšanju birokratskih ovir in ne povečanju.

Zaostrovanje zakonodaje je trenutno izključno politični projekt, kjer se krepi vloga države nad posameznikom, kar pa je značilnost totalitarnih sistemov. Toliko, da vemo kam gremo in kam bomo prišli.
Odgovori
#85
Marks, ne mešaj hrušk in jabolk. Množični poboji so eno, umori v afektu pa drugo. Slednji se dogajajo povsod, ne glede na orožno zakonodajo. Namesto Glocka poje sekira ali pa kuhinjski nož. Strelski pohodi pa so posebnost ZDA (razloge sem napisal), širijo pa se na dežele, ki uvažajo ZDA kulturo in pomanjkanje vrednot. Zato sem rekel, da si ne želeti ZDA. Dežela je globoko v k***u, sploh demokratske zvezne države. Poveličujejo napačne vrednote, pretirano politično korektnost, nimajo zdravstvenega in socialnega sistema, imajo stotisoče veteranov vojn s PTSD-jem, milijone narkomanov (legalne in nelegalne droge) in da: neučinkovit filter nabave orožja. Poglej povprečni profil teh strelcev: zakompleksan moški, ki ga že dolgo ali še nikoli ni namočil, brez resne službe, živi z mamo, tih, zadržan, depresiven ali anksiozan, a pred tem nekaznovan... Ker ni zdravniškega pregleda, lahko legalno in brez težav pridejo do orožja. Tu je naša zakonodaja boljša. Seveda je pretirano komplicirana, a ima boljši filter kot v ZDA. Pa še nekaj je: življenje pri nas smeš legalno ubraniti tudi z orožjem, premoženja pa ne, kar je tudi prav. Človeško življenje je vredno več, kot premoženje.
Odgovori
#86
Pogoji taki kot jih imamo za pridobitev listine so cisto ok, ni potrebe po nikakrsnem spreminjanju. Edino kar je zelo nepotrebno sta dva dokumenta DP in OL. Dovolj bi bil namesto teh dveh samo eden, ki bi se imenoval kakorkoli že, tega bi imeli vsi, od zbiratelja, do sportnega strelca( kar je za moj pojem Rajmond in še nekaj njih) vsi ostali pa v resnici roko na srce pademo pod rekreacijo/hobi program. Pa je cisto vseeno ali kose zbiraš, jih glancas z oljem vsaki dan, z njimi streljas zivali(seveda clan lovske druzine) ali pa gres ob prostem casu streljat za zabavo, trening za OI na japonskem. Seveda listina za osebno varnost nebi spadala sem not, in ima smisel kot sama, ker so dovoljene izjeme, po cemer nimamo potrebe vsi mi, po drugi strani pa zakaj pa ne, ce za svoja dejanja odgovarjas, kar pa tako in tako.
Cisto preveč je nekih pojmov cisto po nepotrebnem.
Tako je pa podatek na pamet, da je v sloveniji 40.000 sportnih strelcev(v resnici morda 100) ostali so hobi/rekreacija program, nevem zakaj si zatiskat oči pred tem.
Odgovori
#87
Resolucija o normativni dejavnosti predstavlja operativni dokument s področja  nomotehnike v katerih je med drugim opredeljenih vrsta pravnih načel. V primeru zakonodaje, ki obravnava pridobivanje, posest in uporabo potencialno bolj nevarnih in bolj nevarnih sredstev (uporaba izraza orožje je ob tem netočna!), so ta pravila mnogokrat kršena. Posledično gre tudi za izrazito pravno vprašanje in prav je, da se ga tako tudi obravnava! Sicer je ta tematika tudi izrazito multidisciplinarna, saj posega še na vrsto drugih področij in vsakega med njimi je smiselno ustrezno nasloviti.

Legitimen javni interes na področni zakonodaji je ustvarjanje okoliščin, ki zmanjšujejo možnost za nastanek posledic, katere so ovrednotene za družbeno problematične! Na operativni ravni to pomeni predvsem izločanje neprimernih posestnikov/uporabnikov. To so tisti, za katere je mogoče na podlagi jasnih kriterijev utemeljeno domnevati, da bodo sredstva, ki jih bodo posedovali/uporabljali, tudi zlorabili, naj si bo to zavedno, ali nezavedno. Metodologijo za dosego tega cilja je znana in že sedaj relativno dobra, uporablja pa se na vrsti področij. Gre za vodoravno primerljivost, kar je prav tako pomemben faktor. V nadaljevanju je legitimen cilj področne zakonodaje tudi postavljanje minimalnih standardov za posestnike ter uporabnike. Sedanji segregacisjski pristop posameznih skupin uporabnikov to nedvomno ni in prestavlja le nepotrebno in nedopustno administrativno oviro.
Odgovori
#88
(01-05-2020, 11:11)sailor Napisal: Kakšna komedija od članka je to?! Lovci in gasilci v vojski?  Bow Dumb Nekaterim so očitno v tej karanteni zmanjkale tablete za demenco. Piše se leto 2020 in ne 1940 ko je bila splošna ljudska abramba ena od "taktik" vojaške doktrine. Dandanes pošljejo par ducatov raket in letal pa ne ostane več nič.
Khm...sailer, da je tvoja in podobne trditve (še posbej tista, da se vojne dobivajo s hekerji Dumb ) "pravilna", je danes (v letu 2020) živ dokaz Afganistan! Talibani še vedno obvladujejo večino teritorija, ISIS pa kjub vsem medijskim novicam še "pomigava" s sredincem proti "zavezništvu", Ameri so se pa "kulturno" umaknili... Shootme
Te tvoje rakete... Rolleyes ; mislim, da je razlika, če hočeš ti eno ozemlje uničit ali pa osvojit; definitivno je pa tako, da tisti, ki že spići milijarde na raketah, hoče slej ko prej ta dnar nazaj, za kar je pa edina varijanta, da to ozemlje (včas tudi ljudi) zasede.....drugač si ne more povrniti investicije....Kaj pa pomeni "zasest" ozemlje, naj ti dajo pa odgovor vojaški uspehi USA...kero so že osvojili= Kuvajt mogoče v zadnjih 30-ih letih, povsod drugod se pa spopadi vlečeje že več kot 10 let-lej Sirijo npr... WWW2 se je končala pa v 6-ih letih!
Pa da končam, ozemlje nobene države (tud slovenske ne) ne pomenijo le tri vpadnice v glavno mesto, kar je relativno hitro obvladljivo (razen za slovensko policijo, ker rabi pomoč Zokijevih rdečkarjev Dumb ), kljub vsej termoviziji in dronom in satelitom Ameri niso uspeli zbezat vseh talibanov iz njihovih rovov...In ker verjetno mornarji bolj malo hodite po gmajnah, tega tud vedeti ne moreš---pa mirno morje Rolleyes Cool

PS: itak se pa "vojne" in prevlado v svetu dobiva na finančnih trgih in z virusi, ne pa z orožjem in zasedbo ozemelj (kar postaja vikend zabava USA)....poglej uspeh Kitajske...USA doktrina je za v staro šaro.... S-clay
If you are not doing your best, you are wasting your time. On the other hand, if you enjoy wasting time, it is not time wasted!
Odgovori
#89
...saj nisem cele teme prebral...
...ampak enačit vojaške izkušnje afganstancev (ali pač talibov) z nami, se res ne da. Tam majo cele generacije, k so preživele z lopato in puško v roki, rovi zgrajeni, SOP uvedeni...
Vsak ti je lahko učitelj; lahko kot svetel vzor, ali kot zastrašujoč primer.
Znanje je orodje, ki ne tehta nič. 
Odgovori
#90
Avganistan z Slovenijo nima nic skupnega. A imajo avganistanci industrijo,bancnistvo (digitalno vodenje) elektrarne daljinsko vodene, telekumunikacije.....ne biti taki bebci
Lep primer je tale coronca koliko nas je stala pa traja 1mesec. Kaj bi se zgodilo ce bi tukaj bil prisoten kolaps v bančnistvu in motena elektricna energija.....Sej si mileniumci rezejo zile sami od sebe.
Odgovori
#91
aHa, delni bravo.
Prosim ne z strankarstvom...
Ne levo, ne desno. S pametjo naravnost!
Po balistični krivulji če se le da v center. ?
Odgovori
#92
Fantje, brez zamere....je samo razmišlanje in se ni treba vsega gor napisanega držati kot pijanc plota. Logično, da je problem z načimi milenijci, imam 20 let starega  sina, verjemte, da raj doživim pet okužb ebole kot pa en električni mrk ali pa izpad interneta... Shootme  Pa tle lahko načnemo temo vojaškega usposabljanja naše mladine, naše bodočnosti... Dumb Dumb Dumb  ali pač ne...
Samo še to, Kapsl, v katero stranko si me pa porinil??? Predvsem pa zakaj??? Cool Cool Cool
If you are not doing your best, you are wasting your time. On the other hand, if you enjoy wasting time, it is not time wasted!
Odgovori
#93
aHa, nikamor.
Samo nočem, da bi se še tu gor ljudje bodli zaradi politike in ideologijah...
Me boli glava od tega, že tako včasih skrenemo tudi tukaj. ???

Mladino danes v naborništvo?
Praviš bolje da ne zmanjka elektrike...
Tam pa bi imeli orožje, brez telefonov in mamic...
Kaj drugega se spomnit, to bi bila pomoje katastrofa, ki je žal najbolj možna v demokraciji kot jo imamo.
??
Odgovori
#94
Ni potrebno lovcev vključevati v obrambne strukture države, samo seznam divjadi je potrebno dopolniti.
Odgovori
#95
Hahahaha, mojster!
Odgovori
#96
(03-05-2020, 20:57)mojster Napisal: Ni potrebno lovcev vključevati v obrambne strukture države, samo seznam divjadi je potrebno dopolniti.
Dumb Dumb Bow Bow
Odgovori
#97
1. Obrambna doktrina, ki temelji na prebivalstvu je tista, ki zmanjuše nevarnost, da si elita uzurpira oblast. Prav tako je takšna zasnova lahko ekonomsko ter takrično izjemno učinkovita. Relativno majhna in poceni v mirnodobnem času ter primerno velika v vojnem.

Ponovna uvedba naborništva je nedvomno dolgoletni projekt, saj je treba začeti z vzgojo najmlajših, da bodo imeli ti kasneje ustrezne osebne vrednote. Uvajanje pri sedanjih generacijah bi nedvomno prineslo več težav, kot koristi.

2. Velik problem zainteresirane javnosti je v veliki razdrobljenosti. Lovci za sebe, športni strelci prav tako pa zbiratelji,... Nato se dogajajo celo nadaljne, notranje delitve.

Tak način pogleda je docela neustrezen! Edino relevantno dejstvo je, da posameznik poseduje in uporablja potencialno nevarno sredstvo. Skladno s tem je legitimna zahteva širše javnosti, da pri tem ne prihaja do nezaželenih družbenih posledic. Kaj posameznik poseduje in uporablja ter zakaj, je docela nepomembno!
Odgovori
#98
(02-05-2020, 12:49)bob78 Napisal: Marks, ne mešaj hrušk in jabolk. Množični poboji so eno, umori v afektu pa drugo. Slednji se dogajajo povsod, ne glede na orožno zakonodajo. Namesto Glocka poje sekira ali pa kuhinjski nož. Strelski pohodi pa so posebnost ZDA (razloge sem napisal), širijo pa se na dežele, ki uvažajo ZDA kulturo in pomanjkanje vrednot. Zato sem rekel, da si ne želeti ZDA. Dežela je globoko v k***u, sploh demokratske zvezne države. Poveličujejo napačne vrednote, pretirano politično korektnost, nimajo zdravstvenega in socialnega sistema, imajo stotisoče veteranov vojn s PTSD-jem, milijone narkomanov (legalne in nelegalne droge) in da: neučinkovit filter nabave orožja. Poglej povprečni profil teh strelcev: zakompleksan moški, ki ga že dolgo ali še nikoli ni namočil, brez resne službe, živi z mamo, tih, zadržan, depresiven ali anksiozan, a pred tem nekaznovan... Ker ni zdravniškega pregleda, lahko legalno in brez težav pridejo do orožja. Tu je naša zakonodaja boljša. Seveda je pretirano komplicirana, a ima boljši filter kot v ZDA. Pa še nekaj je: življenje pri nas smeš legalno ubraniti tudi z orožjem, premoženja pa ne, kar je tudi prav. Človeško življenje je vredno več, kot premoženje.

sj se strinjam s tabo, da je potrebna psihofizična brezhibnost se vsi strinjamo, samo pravim da je učasih potrebno pogledat statistiko, ki pokaže marsikaj v drugi luči kot bombastične naslovnice medijev; še posebno ker se pogovarjamo o 150× večji državi kar pomeni tudi 150× več norcev; ni pa nujno da to pomeni tudi 150× več nasilnih smrti...
samo to.
Odgovori
#99
Če pogledaš statistiko so kar visoko pred nami. Če pogledamo rate (umorov na 100.000 ljudi) so na 89.mestu, mi pa na 190.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_...icide_rate
Odgovori
Amerika je svet zase... to je cisto drugi svet. Mi ne bomo nikoli niti priblizno tam. Smo sedaj nekje 200 let za leseno žlico. Če smo hoteli biti Švica, bi mogoce lahko bili Švica. Samo da ne gremo po poti UK.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)