Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MRR (multi radial rifling)
#61
(10-03-2020, 16:34)StanleyZ Napisal: Jaz sem nad to cevjo pozitivno presenečen. Iz cevi je bilo do sedaj ustreljenih vsega skupaj 30 nabojev, tako da pričakujem še boljše grupe Smile Prva tarča je na 100m v vsaki 4 streli, druga pa na 580m, 10 strelov.

(15-07-2020, 22:41)BJ1 Napisal: Zdaj, ko je corona , so debate spet odprte in hec mora bit... Bom malo hudoben in bom izzval mr. T-ja. V svoji dosedanji karieri sem srečal kar nekaj dobrih strelcev, ampak še nobeden do sedaj ni potrdil tvoje teorije, da je do 300m najbolj pomemben material, strelec je pa lahko kdorkoli. Pa še izziv: dam za pijačo in večerjo, če me premagaš na 300m v 308win (20 strelov)
Lp
Jani

Jaz pobiram stave ?
S-sniper Tega dogodka pa bi se res rad udeležil ?

(16-07-2020, 05:42)dkamen2 Napisal:
(10-03-2020, 16:34)StanleyZ Napisal: Jaz sem nad to cevjo pozitivno presenečen. Iz cevi je bilo do sedaj ustreljenih vsega skupaj 30 nabojev, tako da pričakujem še boljše grupe Smile Prva tarča je na 100m v vsaki 4 streli, druga pa na 580m, 10 strelov.

(15-07-2020, 22:41)BJ1 Napisal: Zdaj, ko je corona , so debate spet odprte in hec mora bit... Bom malo hudoben in bom izzval mr. T-ja. V svoji dosedanji karieri sem srečal kar nekaj dobrih strelcev, ampak še nobeden do sedaj ni potrdil tvoje teorije, da je do 300m najbolj pomemben material, strelec je pa lahko kdorkoli. Pa še izziv: dam za pijačo in večerjo, če me premagaš na 300m v 308win (20 strelov)
Lp
Jani

Jaz pobiram stave ?
S-sniper  Tega dogodka pa bi se res rad udeležil ?
Jaz pobiram stave  Dumb
S-sniper Tega dogodka pa bi se res rad udeležil  Dance
Odgovori
#62
če se je že tema obudila, bi rad malo povprašal okoli tld sabattijev, ker me malo matra nova f-open flinta v 7mm kalibru, ki je tu samo shehane...

je zaklep s 3 bradavicami?

koliko meri širina spodnjega dela zadnjega dela kopita, ki se nalega na zadnji žakelj? da približno vem koliko mora biti razmak med ušesi na zadnjem žaklu?

sprožilec je enostavno urediti in spolirati, ali je treba za to poseg mojstra?

hvala
Odgovori
#63
ne vem ali nočete ali ne zmorete razumeti, pa sumim da je to kombinacija obojega. streljanje na 300m ni razdalja, je nekaj kar se v razvitih strelskih okoljih razume kot skoraj minimum na katero se začne streljat.
Če želi kdo pokazati svoje znanje, povečajmo razdaljo, na recimo 900m, pa poglejmo kaj pokaže tarča. Obljubim da ne bom streljal z 10kilsko napiljeno F Class specialko in koaksialnim restom ampak mojo taktikul poštrihanko... Tarča z zadnjega streljanja je v priponki. Preden te spustimo streljat na elektronsko tarčo moraš opravit še sprejemni izpit*

   

* (tradicionalno se v takih primerih strelja hladni strel na 500x500 platko na isti razdalji. Šele ko zadaneš platko, lahko streljaš na tarčo, zato da ljudje ne uničujejo opreme po nepotrebnem Da je prisotna primerna motivacija, kdor ne zadane v prvem strelu, mora dat za plato piva...)
Odgovori
#64
*  da ne bo preveč ugovorov, ker to ni 20 strelov, dodajam še prejšnje 3 serije po 5 stre3lov. Ker nas več strelja na isto elektronsko tarčo, se je streljalo v serijah po 5, da je več zabave za vse, to pa tudi pomeni da si moral 4x znova začeti.
Tarča je norveška F class tarča, ki je za pol manjša od standardne F class (torej 10 je na F class tarči muš, 9 pa je na F class tarči 10)

** pa še slika puške, da nau kdo reku da je to špecijalka, ane (sako sistem v doma narejenem kopitu:)


Priponke Male slike
               
Odgovori
#65
Na 900m pade vsa oprema z hladnimi streli..
Odgovori
#66
Predvsem pade balistično znanje B liga scene, ki rabi pol ure ,da na tarčo najde.
Odgovori
#67
ni potrebe biti negativen; vsi s(m)o vsi entuzijasti in fejst družba. Cold bore pivo se pa itak razdeli med vse :)
Odgovori
#68
Ker mr. T pravi, da je Sabatti dober le za okopavanje krompirja, pa še za to je preneroden, ker ima predolgo cev, bom objavil še eno tarčo, tokrat od sina, ki je prejšno soboto na Rajkotovi golaž tekmi na Blokah odstrelil res lepo grupo na 400 metrov, kaliber pa je 6.5 x 47 Lapua in ne boste verjeli s čisto serijskim sprožilcem.
Vsekakor pa čestitke Kristianu za tarčo na 900 m, po moje bi z lahkoto opravil s konkurenco, ki trenira za na svetovno prvenstvo v Južni Afriki, zato bi tudi mene zanimal tale "dvoboj" med mr. T. in Jankom, da bi imel neko predstavo, koliko žgancev moram še pojesti, da se približam profijem.

Lp božo


Priponke Male slike
   
Odgovori
#69
Božo, reci sinu da je hud!!
Odgovori
#70
Moj post ni bil namenjen nobenemu razvnemanju strasti, ampak zgolj pozitivni izmenjavi izkušenj "NAS STRELCEV", ki nas tako ali tako nihče na razume. In res bi bil vesel, če bi se enkrat srečali tisti, ki se srečujemo pod psevdonimi na forumu in izmenjali mnenja in izkušnje brez fige v žepu.
Lp
Jani
Odgovori
#71
Ne ne Žan, to pa že ne. Kam pa pridemo, če bo vsak mulc vedel več kot profesor? Sem mu kar takoj objasnil, da če me še kdaj tako nabije, bo šel domov peš in to s puško na rami! Dumb

Lp božo
Odgovori
#72
Ne skrbi, ga bom pa jaz zapeljal domov, tebe bom pa razumel.
Odgovori
#73
(17-07-2020, 08:12)bozosemrov Napisal: Ne ne Žan, to pa že ne. Kam pa pridemo, če bo vsak mulc vedel več kot profesor? Sem mu kar takoj objasnil, da če me še kdaj tako nabije, bo šel domov peš in to s puško na rami! Dumb

Lp božo

Če mulc ne preseže profesorja je profesor zanič.  Dumb
13 Kdor se dotakne smole, se osmoli, ...
Odgovori
#74
Big Grin 
Ja lepo dajete mulcu potuho, že zdej mi je zrasu čez glavo (je ene 15 cm večji kot jaz), kaj šele bo, če tole prebere!!!
Odgovori
#75
Na tem streljanju 900m iz katerega tarče je objavil Kristian je bilo poleg J ekipe tudi nabirka naših B klas herojev ( f klas tekme zaenkrat bolj sanjajo kot tekmujejo) za nastop v 'predtekmovanju' SP v JAR . Najkasneje po tem streljanju jim je lahko jasno koliko jim manjka ,ko jih taktikul scena z čisto praktičnimi puškami, bipodi in optikami nadstrelila po celi črti , nič kaj dosti ne koristijo specialke Kelblyji ,Marchi in Berger krogle ko pa so na teh razdaljah človeški faktorji večji kot promili Moa kolikor so v prednosti špecialke proti fabrškim.

Preciznjaki 100-300m so tekme predvsem opreme , tudi pri našem BR50 je v veliki meri tako . Pri teh disciplinah lahko daš najboljšo puško v roke nekomu , ki še nikoli ni streljal in mogoče ne bo zmagal ampak bo sigurno naredil vsaj dobr rezultat , pri taktičnih/praktičnih disciplina pa je oprema precej manj pomembna, in nekdo ,ki še ni streljal lahko pride in je samo z naskokom zadnji ni važno koliko začetniške sreče ima to je dejstvo .
Odgovori
#76
(03-03-2020, 21:00)mr.T Napisal:
(03-03-2020, 20:19)jgm Napisal: MRR (multi radial rifling)

Nekaj vmes med risano in poligonalno cevjo. https://www.all4shooters.com/en/shooting...g-profile/
Cev naj bi bila zelo natančna in imela dolgo življenjsko dobo. 
Glede natančnosti me ta posnetek ni prepričal: https://www.youtube.com/watch?v=3nmeHwKmBs8

Je mogoče kdo že to preizkusil, oz. ve kaj več o tem? Je to nekaj, kar bo postalo standard ali je le muha enodnevnica?

MRR je primarno marketinški prijem , tržna oznaka za poligonalno puškovno cev , lahko pa ji rečeš radialno pečen krof ,če se ti to zdi bolj impresivno.

Cevi zaradi tega niso nič bolj natančne , natančnost izhaja iz vedno boljše mahanske obdelave lapanja izvrtine pred izdelavo 'riflinga'  ,dolga življenska doba pa  izhaja iz metode hladnega kovanja cevi.

Ni nikakršnega razloga ,da bi to kdaj ratalo kak standard . Sabatti ni ravno velik igralec na trgu .
Lodovico Sabatti se je rodil leta 1674 v Val Trompia (zibeljka orožarstva). Okoli leta 1700 se je izučil v puškarskega mojstra in od takrat družina Sabatti prenaša iz roda v rod puškarsko tradicijo. Tovarna Sabatti, ki jo še vedno poseduje in vodi družina Sabatti do nekaj let nazaj ni imela masovne proizvodnje. Zelo je poznana in cenjena pri proizvajalcih orožja kot dobavitelj zelo kvalitetnih komponent. Posebmo cenjene so cevi, s klasičnim in tzv. multiradialnim navojem, ki ga je Sabatti patentirala. 
Okoli leta 2012 (izjema so prethodne custom izvedbe), se je Sabatti odločila, da se bo posvetila razvoju in proizvodnji orožja namenjenega preciznemu streljanju in vta projekt vložila pomembna sredstva in požela zelo dobre rezultate na mednarodni ravni, kljub temu, da je orožje cenovno zelo dostopno a v prciznosti ne zaoetaja mnogo za proizvajalci, ki imajo 3x dražje izdelke.
Pri Sabattiju so šele lani dodelali zelo dober zaklep, in imajo  omejeno izbiro medium level sprožilcev.
Odgovori
#77
(12-03-2020, 09:44)Kristian Napisal: prvi vtisi in občutki ko primerjaš 6.5 in 308?
Prednosti in pomanjkljivosti kalibrov 6, 6,5, 7 in 7,82 (.308)
Zgornji so najpopularnejši kalibri, ki se uporabljajo pri preciznem streljanju tja do 600 yard, zadnji tri tudi do 900 yard.
Vsaki od teh kalibrov ima nekaj prednosti in nekaj šibkih točk.
- 6 ppc, 60 gr krogla, nima odsuna, odlična preciznost max do 300 m, zelo malo smodnika, zelo nestabilen v vetru.
- 6 BR, 108 - 116 gr krogla, nima odsuna, odlična preciznost do 500 m, malo smodnika, nestabilen v vetru, manj smodnika, hitrejša obraba cevi.
- 6,5, 139 - 142 gr krogla, zmeren odsun, odlična preciznost od 200 do 900 m, odlična balistika, manj smodnika, stabilen v vetru, 
-- 6,5 x 55 sv, odličen in precizen kaliber, se uporablja za lov, manj zaprecizno zaradi prevelike prostornine tulca, zaradi česar so nekateri strelci zapolnili tulec z vato.
-- 6,5 x 47 lapua, odličen in precizen razvit za strele na 300 m. Na 100 m komajda stabilizira lažjo kroglo (123 gr). Zahtevno iskanje pravega polnjenja, Zgornja meja nadzvočne hitrosti (z manjšim overloadingom 1.100 m = skoraj 400 m več kot 308).
-- 6,5 credmoor, skoraj kopija zgornjega, za dlakico slabši a z dokaj veliko izbiro trgovinskih nabojev.
- 7 mm, odlična balistika, slaba izbira mach krogel, več smodnika, redkejši.
- 308 , večni in nerjaveči best seller, odlična izbira krogel in tulcev ter nabojev. Nekateri pravijo: "zelo dober v vseh situacijah, odličen v nobeni", kar seveda ni res.
Če ga primerjamo z 6,5 x 47 lapua (ali 6,5 Creedmor)
- cca 8 gr več smodnika v vsakem naboju (+ 20% porabe),
- cca 10% dražje krogle,
- večji odsun z večjo možnostjo napake in večjim stresom pri večjih serijah.
- če pogledamo malo fiziko, zato, da bi bilo razmerje med balističnim koeficientom, hitrosti pri ustju in aerodinamičnim uporom kalibra 308 enako in/ali primerljivo 
učinkovit kot pri kalibra 6,5 cred s 139 - 142 gr kroglo mi morali v 308 kalibru uporabljati krogle od 220 - 230 gr, kar bi povzročilo komaj sprejemljiv odsun in bi pritiski prej iztrošili cev, tudi izbor krogel je omejen . zato se uporabljajo krogle od 155 do 170 gr kar je primerljivo s kroglami 106 - 123 gr v kalibru 6,5. 
Seveda zgornje napisano ni pribito, ker obstajajo študije, ki dokazujejo in izpostavljajo drugačne prednosti in pomanjkljivosti, tako, da na koncu si vsak ustvari lastno mnenje, ki mu ne gre osporavati.
Odgovori
#78
6.5 Creedmoor zdaj celo vojaški kaliber kjer nadomešča .308 ,treba je vedt da je .308 razvit okoli 147g krogle ,toliko zdaj pokajo 6.5mm
Oba NATO kalibra 7.62x51 in 5.56x45 imata zelo omejen potencial za rast znotraj OAL ki sta jih postavila magazinom, oba sta bila narejena okoli zelo lahkih krogl.

6.5x47 je bil narejen z enim samim namenom , zmagat na 300m diopter in izpodrinit 6Br ,to ni ravno ratalo , pre več odsuna,a se je zelo dobro prijel na LR sceni

6.5x47 počasi izgublja pozicijo ker krogle 6.5 postajajo vedno težje in ima za njih pre majhno kapaciteto , idealna krogla bi bilia okoli 130g a zdaj je na 6.5mm kup dobrih krogl preko 140g , zelo popularni so eld 147 in pojavljajo se že 150g krogle . Je pa 6.5x47 tako kot 6Br eden kalibrov k jih je zelo enostavno natančno loadat ter hkrati imet majhne ES in SD , Creedmoor je v primerjavi precej slabše dodelan design glede notranje balistike.  

Popularnost kalibrov je vedno  vezana na razvoj krogel te pa zadnji dve leti napredujejo samo še v teži , pridobitve BC z obliko so izčrpali zdaj jih povečujejo z težo pred leti je bil največji napredek pri 7mm zdaj je pri 6.5mm kroglah.

Že pred leti je veljala tale krivulja , koliko težka krogla z visokim BC je potrebna za enakovredno konkurirat med kalibri , hitro rata jasno da .308 .230g krogle ne more pognat z kako uporabno brzino.
[Image: proxy.php?image=http%3A%2F%2Fwww.longran...a381ca0853]
Odgovori
#79
no, tle si napisal kar nekaj ne čisto pravilnih trditev:

6mm s 105 kroglo z lahkoto dosega 1000m, postaja dominanten kaliber na PRS tekmah zaradi majhnega odsuna. Na voljo imaš miljavžen nabojev 6BR, 6XC, 6 Dasher, 6x47 in 6 Creedmoor. Zadnje čase se XC in Dasher dvigujeta nad ostale, 6BR pa kraljuje med preciznjakarji.

6.5 gre od 105 do 147 in po novem še naprej. Sploh 147gr krogla ima božjasten BC in dela dovolj dobro da je postala zelo popularna izbira pri strelih na1000m in naprej. Kalibri, od sterega 260Rem, preko 6.5x47 do trenutnega superstar 6.5Creedmoor.
260 Rem je bil zanimiv ker si lahko predelal tulce 308 a je krogla globoko v tulcu zaradi short action sistema in omejitve dolžine v magacinu. Počasi gre v penzijo, ker ga je v vsem zasenčil Creedmoor. Ta je moderen dizajn tulca, cca 3mm krajši od 308, ampak z nižjo ramo, kar pomeni da je manj krogle v tulcu in da je efektivni volumen tulca celo večji kot pri 308. Ker je tuilec krajši lahko kroglo pomakneš bolj ven in še vedno paše v magacin. Odlični tulci (Hornady, Lapua, Norma), naboj je komercialen superstar zato je na voljo celo zelo ugodno in natančno strelivo.
Popolnoma je izrinil 6.5x 47 Lapua, ki ostaja marginalen in bo počasi izumrl.

7mm.... seveda ni res da manjka krogel. To je balistični optimum na 1000m, vsi v F class streljajo 7mm, zato je match krogel kolikor hočeš. LApua, Hornady, Sierra, Berger... od 150 do 190grain. 284Shehane iz normalne cevi požene 180grain kroglo tam okoli 3000fps. Seveda cev ni za dolgo ampak preformansa ne pride zastonj, zato je treba upoštevati da se k ceni komponent vsakega strela prišteje še cena zamenjave cevi po 1200 strelih...

308? Tudi najbolj trdi zagovorniki tega kalibra se hitro vdajo ko se začne streljat preko 500m. Da to počasi dojemajo tudi ostali pokaže da je iz zadnje Koptex pošilje Tikke najprej zmanjkalo 6.5 kalibrov, ostali so samo še 308...
Odgovori
#80
(17-07-2020, 22:48)Kristian Napisal: no, tle si napisal kar nekaj ne čisto pravilnih trditev:

6mm s  105 kroglo z lahkoto dosega 1000m, postaja dominanten kaliber na PRS tekmah zaradi majhnega odsuna. Na voljo imaš miljavžen nabojev 6BR, 6XC, 6 Dasher, 6x47 in 6 Creedmoor. Zadnje čase se XC in Dasher dvigujeta nad ostale, 6BR pa kraljuje med preciznjakarji.

6.5 gre od 105 do 147 in po novem še naprej. Sploh 147gr krogla ima božjasten BC in dela dovolj dobro da je postala zelo popularna izbira pri strelih na1000m in naprej. Kalibri, od sterega 260Rem, preko 6.5x47 do trenutnega superstar 6.5Creedmoor.
260 Rem je bil zanimiv ker si lahko predelal tulce 308 a je krogla globoko v tulcu zaradi short action sistema in omejitve dolžine v magacinu.  Počasi gre v penzijo, ker ga je v vsem zasenčil Creedmoor. Ta je moderen dizajn tulca, cca 3mm krajši od 308, ampak z nižjo ramo, kar pomeni da je manj krogle v tulcu in da je efektivni volumen tulca celo večji kot pri 308. Ker je tuilec krajši lahko kroglo pomakneš bolj ven in še vedno paše v magacin. Odlični tulci (Hornady, Lapua, Norma), naboj je komercialen superstar zato je na voljo celo zelo ugodno in natančno strelivo.
Popolnoma je izrinil 6.5x 47 Lapua, ki ostaja marginalen in bo počasi izumrl.

7mm.... seveda ni res da manjka krogel. To je balistični optimum na 1000m, vsi v F class streljajo 7mm, zato je match krogel kolikor hočeš. LApua, Hornady, Sierra, Berger... od 150 do 190grain. 284Shehane iz normalne cevi požene 180grain kroglo tam okoli 3000fps. Seveda cev ni za dolgo ampak preformansa ne pride zastonj, zato je treba upoštevati da se k ceni komponent vsakega strela prišteje še cena zamenjave cevi po 1200 strelih...

308? Tudi najbolj trdi zagovorniki tega kalibra se hitro vdajo ko se začne streljat preko 500m. Da to počasi dojemajo tudi ostali pokaže da je iz zadnje Koptex pošilje Tikke najprej zmanjkalo 6.5 kalibrov, ostali so samo še 308...
Z vsem zgoraj napisanim se strinjam in drži kot pribito na mednarodni sceni. Slovenska scena pa izraža določene omejitve kot so dolžina streljišč in ponudba tekem (disciplin), ki na nek način pogojujejo in omejujejo na to kar sem napisal.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)