Ocena teme:
  • 1 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BRUNIRANJE znanje oziroma umetnost, ki počasi izginja.
#1
Imam soseda, ki je starejša oseba jager in včasih, ko se srečama pogovor nanese na orožje in vse mogoče teme okoli orožja.
Že pred leti mi je pokazal eno od pištol, ki jo je kupil v sosednji državi Austriji. Brovningov model dolge devetke z enorednim nabojnikom skonstruirane pred pričetkom 2 svetovne vojne. Zelo lepa, všečna pištola za moje pojme oblikovno pred svojim časom.

Sosed mi je ob prezentaciji pištole tudi pojasnil, da jo je obnovil torej bruniral. 
Pred kratkim sem ga povprašal koliko bi me stalo , da obnovim specifično pištolo pa je navrgel dokaj visoko številko: 250-300€. Ter ustrezna pojasnila zakaj. 
Seveda je lahko cena nižja, če lastnik opravi določeno delo sam.
Pojasnil mi je vse postopke, kaj potrebuješ, kemikalije kje kupiš... Ni da ni. Hkrati sem ugotovil, da nisem sposoben vsega tega sprovesti sam.
Pa mi je potem razložil, da poznamo več vrst bruniranja ter navrgel tudi te informacije, kje kupiti itd..

Čist tako iz firbca me zanima. Koliko prijavljenih uporabnikov strelskega foruma obvlada različne postopke bruniranja. 
Kako bi sami ocenili težavnostno stopnjo tega dela?
Kako bi ovrednotili svoje delo za pomladitev kosa orožja z tem postopkom?

Nazadnje pa razmiškjam ali se splača, oziroma vem, da se splača poučiti novega znanja, ki počasi izumira ter hkrati omogočiti restavriranje posameznih kosov orožja znancem oziroma somišljenikom , ki jih veseli orožje.

Ostane samo to, da se zbrcam v rit ter uvrstim to v realizacijski plan v bližnji prihodnosti. 

Vem, da so na trgu cenejše metode pomladitev in spremembe izgleda orožja ampak mislim, da je bruniranhe najbolj pristen približek restavriranja orožja v izgled, ko je prišlo iz tovarne.

L.P
Odgovori
#2
Sam osebno sem se dvakrat lotil obnavljanja pištole. Bruniranja se nisem lotil sam.

Sem pa pištoli razstavil, zbrusil, spoliral sam in vse kose, tudi najmanjše pine nesel v podjetje Termeh v Naklo, kjer so naredili vroče bruniranje. Za bruniranje vseh kosov so vzeli cca. 20€, stvar naredili profesionalno. Po želji brunirajo tudi vzmeti, saj temperatura pri vročem bruniranju ni tako visoka - okrog 80 stopinj celzija, če me spomin ne vara.

Enkrat sem šel vmes samo na malico in v trgovino, pa sem že prevzel vse brunirane dele. Drugič pa sem jih prevzel naslednji dan.

Baje je fino, da pustiš brunirane dele kakšen dodatni dan v takšnem stanju, kot jih dobiš, šele naslednji dan jih očistiš in ponovno namažeš.
Pred bruniranjem oni tudi dajo vse kose v neko kislino, ki odstrani vso rjo, katere z brušenjem in poliranjem morda ne uspeš odstranit.

V enem primeru sem želel lepo fino matirano površino in sem kose pred bruniranjem odnesel na fino peskanje do Koritnika v Domžale, mislim da so peskali s sodo.

Meni osebno sta bila res fina projekta, vzameta sicer kar veliko časa, ampak tukaj gre itak za hobi. In čas porabljen za hobi ni nikoli vržen stran. :)

Je pa vedno možnost, da se kakšna stvar ponesreči (da naprimer kje preveč zabrusiš), to je pač treba vzeti v zakup. Meni na srečo ni uspelo narediti kakšnih večjih neumnosti.

Poslano z mojega BLA-L29 z uporabo Tapatalk
Odgovori
#3
Kar naj izgine 'umetnost' bruniranja , relativno brazvezna površinska zaščita uporabna samo za sobno rabo . Se ne bomo prov dost sekiral če ne bo več bruniranega orožja.
Odgovori
#4
Nisem ravno enakega mnenja...bruniran kos je lahko zelo lep (ni pa pa prav dobro zaščiten proti rji). Slpoh pa menim, da kakšnega redkega zbirateljskega kosa ne boš šprical s cerakote, kajne? Jaz sem jih obnovil kar nekaj in postopek je enostaven, peskaš s perlami, brunirat pa daš v Naklo (Strahinj), ker naredijo dobro in poceni. Lahko pa se greš tudi "štrajh" bronuro, ko ti kos narahlo zarjavi s pomočjo kislinskih par, potem pa ga kuhaš v vreli vodi da potemni...ene 5-6 krat. Vsekakor se da narediti z obema postopkoma super bronuro, če imaš malo potrpljenja...pri prvo opisanem postopku, ki je enostavnejši, je edina težava, ker ti brunirne soli zlezejo v vse špranje in moraš dele res dobro očistiti, da nimaš težav z delovanjem in zastoji.
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)