Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
puška 6.5 Creedmoor vs 308 win - kaj bi se bolje prodajalo
No ja za take dileme se je nakbolje držat balinanja tam ne bo problemov z nekonkurečno opremo.
Odgovori
(13-07-2019, 18:43)jabolko Napisal: Pol je tudi tvoja mk liga isto težka če gledam udeležbo  :))

Ja itak kaj pa misliš!!! 
Ne pa tista fušarija od IPSC kjer 90% folka pride enkrat na leto malce delaborirat strelivo na cca3m oddaljene tarče(a ne bi raje kar na tarčo prislonil puške,če je pa tarča preko 50m je pa že longrange). Pač nekaj za generacije ki so malce preveč videoigrc igral , naslednji korak vam je airsoft samo iz 3 m bi na 2 metra premaknal tarče,da ne bi prveč mimo letel.  Blush 
Pa folk ne bo imel kaj jamrat ,da si kroglc in baterij ne morejo špogat ,ta pravi biligkaufmajstri,ki zdaj pobirajo svinec po strelišču bi pobiral še te kroglice.Baterija pa tud lahko doma napolnejo ali pa v službi, da bo ceneje. Pa še z strelišči ne bo težav. Mrgreen
Odgovori
(13-07-2019, 20:28)tifi Napisal:
(13-07-2019, 07:01)Kristian Napisal: dobro se je malo izobraziti na tem področju preden pojamraš. Na strelcu imaš temo Precizna puška za začetnika ki želi streljat na 100/300m kjer je opisana po moje ena od bolj optimalnih in cenovno smiselnih poti.
In če sam nisi prepričan da je to zate in bi hkrati raje omejeval druge, potem res bolje da izbereš kakšen drug šport...
Še celo jaz vem da s to puško nisi konkurenčen nekomu, ki je dal za opremo 5k +. Potem takem lahko tudi vzamem dedkovo lovsko puško.
Ker puška je važna, ne strelec? Ma kakšne... sej ne morem verjet kakšni odgovori

Poslano z mojega SM-G930F z uporabo Tapatalk
Odgovori
(13-07-2019, 20:16)tifi Napisal:
(28-01-2019, 13:44)Kristian Napisal: Primož, tista luknja pred kopitom izhaja iz načina izdelave šasije ter pritrditve ličnice, bag riderja in kape kopita. Tako je sicer najbolj enostavno pa tudi grdo kot prometna nesreča. Problem sicer ni v togosti ampak v poziciji ličnice, ki je pri večini modelov (Ritter&Stark, Sabatti in vsi kloni te ideje) preveč nazaj. Namesto da bi naslanjal lice, ti naslanjaš uho.

Komentar da si raje hendikepiran s strani kalibra namesto trgovca... če vsaj občasno resno streljaš, boš polnil sam. Deloma zato ker boš imel kvalitetno strelivo, prilagojeno svoji puški, deloma zato ker boš naredil svoj naboj za 0,5 namesto 2.5€. Že pri 500 strelih na leto je razlika občutna.
Če pa občasno pokneš kak šus iz dolge cevi, potem je res isti pes ali je to iz 308, 6.5 družine ali pa 338LM. Samo point te objave ni v naslavljanju potreb te skupine uporabnikov, ane?
(ni potrebe viseti na Creedmoore, za naše razdalje je tudi 6.5x47 bistveno boljši kot 308. Oboje imaš tako pri Artek, kot pri Rebcu, pa še kje bi se našlo...)

(13-07-2019, 07:26)Robert91922 Napisal:
(13-07-2019, 05:21)tifi Napisal: Neven če si ravno želim v ta šport. Škoda da je vse v "arms race". Če bi bile stvari malo bolj urejene, bi si jih več ljudi lahko privoščilo in tekmovalcev bi lahko bilo več. Talenti ki znajo streljati ne ki znajo proizvajat več denarja bi prišli na dan. Škoda da ni kake kategorije v 223 in 308 in open za vse ki imajo preveč denarja. Tudi puške bi morale biti omejene in prav tako daljnogledi. Šport bi dosti bolj zaživel.

Daj si kaj preberi na tem forumu, preden takole pavšalno brcaš v temo in izpadeš neumen. Take kategorije, ki jih ti pogrešaš, že obstajajo in tekmuje se v njih.  
Za nekatere kategorije so tudi predpisane teže pušk in določene druge tehnične specifikacije. Res, preberi si kaj prej, preden takole jamraš, da si po nepotrebnem ne izpahneš noge v kolenu.  
Jaz npr. si ne želim v kajakaški šport - pa ne jamram glede tega na kajakaškem forumu.  Go fishing, go knitting.
Sem iskal, pa nič ne najdem. Naprimer?

Če ne najdeš je več vzrokov...govori se da je tisti za puško bolj pomemben kot puška sama za dober rezultat naredit,  zdej se mi koj poraja da je tudi tisti za tipkovnico Think  no nikakor pa to ne pomeni da se o tem ne piše, ker je res ogromno tega prediskutiranega oziroma napisanega :))
Odgovori
Vsaj vseeno, mi je žal da sem kar koli napisal. Še opravičujem in se umikam iz foruma.
Odgovori
(14-07-2019, 07:55)tifi Napisal: Vsaj vseeno, mi je žal da sem kar koli napisal. Še opravičujem in se umikam iz foruma.
Za strelstvo moraš biti "močan"! Začne se že tu na forumu  Mrgreen
Odgovori
Tongue 
tifi Napisal:Vsaj vseeno, mi je žal da sem kar koli napisal. Še opravičujem in se umikam iz foruma.

nasprotno. poglej kako fino in na veliko smo se razpisali. drugače ne bi bilo nič za brat! Mrgreen
Odgovori
(14-07-2019, 09:32)zan89 Napisal:
(14-07-2019, 07:55)tifi Napisal: Vsaj vseeno, mi je žal da sem kar koli napisal. Še opravičujem in se umikam iz foruma.
Za strelstvo moraš biti "močan"! Začne se že tu na forumu  Mrgreen
Bolj aroganten ?, za zdaj ostajam na pištoli. Bomo videli če se vam kdaj pridružim....
Odgovori
ja, res je hudič takle cajt ko so dopusti, kar naenkrat preveč časa, manj obveznosti in je dolgčas potrebno odganjat s pisanjem prispevkov, ki nimajo nobene koristi (tudi tale moj je tak).
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori
glede na vse prebrano, bi izbral .308 :)
Odgovori
če bi rad nekaj počel, kar še ne delaš, običajno ne greš razlagati tistim, ki to že delajo in imajo neko znanje, kako je vse narobe in kako bi moralo biti da bi bilo tebi všeč. In potem ko te dotični pokažejo da je dosti tega kar sam trdiš narobe in da se nisi niti malo izobrazil iz dostopnih virov, si užaljen in greš.
Kar nekaj fantom s(m)o odprli vrata v long range streljanje in jim pomagali da so se postavili na svoje noge. Sedaj redno streljajo na vojaških streliščih in ne jamrajo kako se ne da ustreliti na več kot 100m. Seveda pa je bil njihov odnos in pristop diametralno nasproten temu, ki si ga pokazal v tem krogu.
Odgovori
(15-07-2019, 08:43)Kristian Napisal: če bi rad nekaj počel, kar še ne delaš,  običajno ne greš razlagati tistim, ki to že delajo in imajo neko znanje, kako je vse narobe in kako bi moralo biti da bi bilo tebi všeč. In potem ko te dotični pokažejo da je dosti tega kar sam trdiš narobe in da se nisi niti malo izobrazil iz dostopnih virov, si užaljen in greš.
Kar nekaj fantom s(m)o odprli vrata v long range streljanje in jim pomagali da so se postavili na svoje noge. Sedaj redno streljajo na vojaških streliščih in ne jamrajo kako se ne da ustreliti na več kot 100m. Seveda pa je bil njihov odnos in pristop diametralno nasproten temu, ki si ga pokazal v tem krogu.


To je problem da mi doben ni čisto nič dokazal. Razen posmehovanja in arogantnosti nisem prejel nobenega koristnega odgovora. In ne, nisem ožaljen, ni se mi za prerekati z ljudmi, ki nimajo kaj boljšega za delat. Lahko pa mi pokažeš kdo mi je v kakršnem koli odgovoru kar koli dokazal. V bistvu je iz vseh odgovorov vidno samo to, da sem z resnico nekomu stopil na rep in nehote ožalil marsi kateri ego. Tvoj originalen post za puško do 300m je bil zelo dober, dokler nisem poklical v klub kjer streljajo do 300m in so mi rekli, da če ne dam za opremo minimalno 4000 eur, nebom nikoli konkurenčen. Ko sem omenil to kar si napisal ti, so mi to takoj odsvetovali in rekli da je to samo zapravljanje denarja in naj raje šparam in kupim kakor je treba. Naj bo kar bo, grem balinat ali kanuje vozit. Jaz pa si bom tisto opremo že nakupil. Itak pa vem da bom s tem postom sprožil cel plaz jokic :)
Odgovori
Kupi, kar ti je všeč in streljaj s prijatelji in za svojo dušo...
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori
(15-07-2019, 16:36)tifi Napisal: To je problem da mi doben ni čisto nič dokazal. Razen posmehovanja in arogantnosti nisem prejel nobenega koristnega odgovora. In ne, nisem ožaljen, ni se mi za prerekati z ljudmi, ki nimajo kaj boljšega za delat. Lahko pa mi pokažeš kdo mi je v kakršnem koli odgovoru kar koli dokazal. V bistvu je iz vseh odgovorov vidno samo to, da sem z resnico nekomu stopil na rep in nehote ožalil marsi kateri ego. Tvoj originalen post za puško do 300m je bil zelo dober, dokler nisem poklical v klub kjer streljajo do 300m in so mi rekli, da če ne dam za opremo minimalno 4000 eur, nebom nikoli konkurenčen. Ko sem omenil to kar si napisal ti, so mi to takoj odsvetovali in rekli da je to samo zapravljanje denarja in naj raje šparam in kupim kakor je treba. Naj bo kar bo, grem balinat ali kanuje vozit. Jaz pa si bom tisto opremo že nakupil. Itak pa vem da bom s tem postom sprožil cel plaz jokic :)

Ne vem če si hotel odgovor v smislu kupi nekaj za 1000Eur in boš konkurenčen  ,tega ne boš dočakal. Na tekmah preciznega strelstva kjer se strelja z naslona in v glavnem 100-300m občasno 500m zmaguje večinoma oprema. Tako da nasvet o opremi za  4000 Eur ni toliko mimo. Tud v v relativno poceni kominaciji sabatti ,sightron z poceni naslonom si blizu 3000Eur dodaš še opremo za reloading in nekaj surovin pa si hitro še ob ene 500-600Eur. Kristianov članek puška za 100-300m ni bila mišljena za zmagovat(biti konkurenčen) na tekmah preciznega strelstva ampak poceni kombincaija za začetnika da nabere nekaj izkušenj predno zabrede globje in se odloči kaj bi streljal . 
Cena opreme ni samo puška. In tudi 4000Eur ne kupi kak pretirano visok rang opreme na golaž tekmah se redno vidi kombinacije blizu 10.000 Eur 
Taktikal je lahko cenejši če se ga prov lotiš, naš Admin uporabja fabrški savage in fiksn daljnogled 10x a je treba pa več pri sebi naredit in ven na tekme hodit.A tudi tu ni zgorne meje ceni opreme samo optike zdaj lahko koštajo preko 3000Eur in na žalost optike pod 1000Eur niso zelo zanesljive 
In čeprav bi vsi radi slišal ,da je draga/dobra oprema samo neko preseravanje ni čisto tako dobra oprema prinaša prednosti ponekod zelo velike ,drugje manjše.
Odgovori
tifi, če hočeš kar najceneje in da je še kaj vredno, kupi cz557 (dobrih 1000€, češke cevi so bile vedno zelo dobre in so še vedno) in kak sightron za cca 1000€ in imaš kolikortoliko solidno kombinacijo za rekreativno streljanje, za lov,... lahko tudi za kako tekmo ampak pozabi na top uvrstitve. Seveda pa imaš še vedno možnosti; sam se držim pravila, da je v kombinaciji orožje + strelec vedno strelec najšibkejši člen. Velikokrat sem doživel, da je dober strelec s slabšo opremo naredil več, kot slab strelec z boljšo opremo. Če bi pa rad resno konkuriral v preciznakih al pa taktikal, potem pa je recept, ki so ti ga moji predhodniki napisal, več kot pravi. Če želiš tekmovati proti uveljavljenim in preizkušenim "top" strelcem, ki imajo za sabo ogromno kilometrino, za povrh pa hudo opremo, potem veš kaj te čaka.
Odgovori
Mah, kupi puško za vsaj 4k + vsaj 3k optiko. Če bodo zadetki slabi, boš vedu, da si ti problem. Če pa nimaš tega denarja, škoda jamrati tukaj virtualno

Poslano z mojega SM-G930F z uporabo Tapatalk
Odgovori
(15-07-2019, 18:10)mr.T Napisal:
(15-07-2019, 16:36)tifi Napisal: To je problem da mi doben ni čisto nič dokazal. Razen posmehovanja in arogantnosti nisem prejel nobenega koristnega odgovora. In ne, nisem ožaljen, ni se mi za prerekati z ljudmi, ki nimajo kaj boljšega za delat. Lahko pa mi pokažeš kdo mi je v kakršnem koli odgovoru kar koli dokazal. V bistvu je iz vseh odgovorov vidno samo to, da sem z resnico nekomu stopil na rep in nehote ožalil marsi kateri ego. Tvoj originalen post za puško do 300m je bil zelo dober, dokler nisem poklical v klub kjer streljajo do 300m in so mi rekli, da če ne dam za opremo minimalno 4000 eur, nebom nikoli konkurenčen. Ko sem omenil to kar si napisal ti, so mi to takoj odsvetovali in rekli da je to samo zapravljanje denarja in naj raje šparam in kupim kakor je treba. Naj bo kar bo, grem balinat ali kanuje vozit. Jaz pa si bom tisto opremo že nakupil. Itak pa vem da bom s tem postom sprožil cel plaz jokic :)

Ne vem če si hotel odgovor v smislu kupi nekaj za 1000Eur in boš konkurenčen  ,tega ne boš dočakal. Na tekmah preciznega strelstva kjer se strelja z naslona in v glavnem 100-300m občasno 500m zmaguje večinoma oprema. Tako da nasvet o opremi za  4000 Eur ni toliko mimo. Tud v v relativno poceni kominaciji sabatti ,sightron z poceni naslonom si blizu 3000Eur dodaš še opremo za reloading in nekaj surovin pa si hitro še ob ene 500-600Eur. Kristianov članek puška za 100-300m ni bila mišljena za zmagovat(biti konkurenčen) na tekmah preciznega strelstva ampak poceni kombincaija za začetnika da nabere nekaj izkušenj predno zabrede globje in se odloči kaj bi streljal . 
Cena opreme ni samo puška. In tudi 4000Eur ne kupi kak pretirano visok rang opreme na golaž tekmah se redno vidi kombinacije blizu 10.000 Eur 
Taktikal je lahko cenejši če se ga prov lotiš, naš Admin uporabja fabrški savage in fiksn daljnogled 10x a je treba pa več pri sebi naredit in ven na tekme hodit.A tudi tu ni zgorne meje ceni opreme samo optike zdaj lahko koštajo preko 3000Eur in na žalost optike pod 1000Eur niso zelo zanesljive 
In čeprav bi vsi radi slišal ,da je draga/dobra oprema samo neko preseravanje ni čisto tako dobra oprema prinaša prednosti ponekod zelo velike ,drugje manjše.
Hvala za odgovor! So na tem forumu le ljudje, ki se spoznajo na stvari in znajo lepo in kulturno stvari razložit. Lp
Odgovori
Hja... nekje je treba začeti. Na voljo imaš par opcij ki so vsaka po svoje čisto OK, le da si imel smolo in vprašal vseznalce iz napačne skupine.

Če želiš kot začetnik probat precizno streljanje na 100/300m - kar sploh ni long range ampak neka minimalna osnova - potem je za golaž ligo Tikka v 223 čisto Ok izbira. Kot sem napisal v tistem postu je puška dovolj precizna, da lahko s fabriško municijo za 50centov, ok zdaj je cena malo zrasla ampak še zmeraj 80 centov, ustreliš na 100m polno tarčo. To pomeni 100 od 100 možnih. Seveda špecijalka za 4k€ lahko to naredi z večjo lahkoto ampak tudi tika ima dovolj preciznosti da počisti tarčo, če strelec ni problem.

Če želiš iti v preciznjakarske vode, so na voljo Sabatti puške za smešne denarje. Ne vem s kakšno mastjo jih mažejo, ampak imajo hudo dobre cevi. 1,5k€ za puško je skoraj zastonj. Optika je druga zgodba ampak si v paketu že bližje 3k€ in imaš puško ki grupira bolje kot marsikatera specialka za 4ke +

V taktikul streljanju je na trgu ena in edina smiselna opcija - Tikka A1 TAC. Tle za dobre 2 jurja dobiš celoten paket v konkurenčnem kalibru ki ga ne bo treba menjavat dolgo, dolgo časa. Je pa vložk že večji in gre z optiko čez 4k€...

Na treningih pa dostikrat srečamo modrijane iz klubov, ki po pol porabljene škatle streliva še vedno niso v tarči. Cold bore shot na več kot 500m3 pa jim je znanstvena fantastika. Če kaj rabiš, mirno vprašaj. Lahko tudi na ZS.
Odgovori
(15-07-2019, 18:58)matjaz43 Napisal: tifi, če hočeš kar najceneje in da je še kaj vredno, kupi cz557 (dobrih 1000€, češke cevi so bile vedno zelo dobre in so še vedno) in kak sightron za cca 1000€ in imaš kolikortoliko solidno kombinacijo za rekreativno streljanje, za lov,... lahko tudi za kako tekmo ampak pozabi na top uvrstitve. Seveda pa imaš še vedno možnosti; sam se držim pravila, da je v kombinaciji orožje + strelec vedno strelec najšibkejši člen. Velikokrat sem doživel, da je dober strelec s slabšo opremo naredil več, kot slab strelec z boljšo opremo. Če bi pa rad resno konkuriral v preciznakih al pa taktikal, potem pa je recept, ki so ti ga moji predhodniki napisal, več kot pravi. Če želiš tekmovati proti uveljavljenim in preizkušenim "top" strelcem, ki imajo za sabo ogromno kilometrino, za povrh pa hudo opremo, potem veš kaj te čaka.
Točno o tem sem razmišljal. Zanimalo me je zakaj je Kristjan omenil le tikko. Večinoma je tako da se ameriško orožje pri nas zaradi carin dražje prodaja, evropsko pa ima v EU le malenkost višjo ceno kot v USA. Tikka pa ima z nekim razlogom dosti višje cene pri nas kot veni, zato sem se odločil da bi pogledal raje čehe. Dilema ki se poraja je le ali naj kupim v kalibru .223 (CZ 527 varmin laminated) ali 557 varmin laminated. Oba modela sta nagnjena preciznosti. Prednost ima morda tudi v tem da ima leseno kopito, zaradi manjšega upogibanja. Ali pač? Sedaj pa če bi že vzel v večjem kalibru, bi raje v 6,5 v creedmore. Ogromno dobrega je bilo o tem napisanega po tujih forumih, pri na sem pa videl da je ta kaliber na veliko tekmah prepovedan. Bergara prav tako izdeluje zelo kakovostne puške v 6,5 . Naslednjo vprašanje je optika. Tisti gospod iz SD mi je svetoval da mora biti povečava za 300m minimalno 50x. Ali je manj tudi ok?
Odgovori
tifi, CZ557 se s Tikko, sploh pa s tac a1, niti slučajno ne more primerjat. 100% razliko v ceni občutiš, ko imaš obe puški pred sabi in z obema streljaš. CZ557 ( sam imam starejšo verzijo, CZ550) je za ta denar zelo solidna puška, sigurno pa v ničemer, ne v preciznosti, ne v dodelavi, ne v stabilnosti, ne v tem kako ti v roke paše,.... ni primerljiva s tac a1.
Glede kalibra; moj čeh je v 308win, ker takrat, pred 15 leti, ko sem to kupoval, eksotike v 6.5 sploh še niti imeli niti poznali nismo, vsaj večina nas. In 308 je še vedno tako dober kaliber, kot je bil; pravzaprav je boljši, saj so zdaj boljše cevi, boljše surovine za naboje,...... nenazdanje tudi je znanja več. Je pa seveda hendikepiran napram poplavi sodobnih kalibrov, ki imajo praviloma vsi boljše balistične lastnosti. Za primer; to kar je 308 win na 800metrov, sta 6.5crd in 260rem na 1200m.

Poveča 50x? Ja, če se puške niti dotikaš ne in jo šofiraš skoraj na joystick. Sicer boš v optiki občudoval bitje svojga srca in pri tej povečavi boš mogoče zaznal še odpiranje srčni zaklopk. Admin ima fiksno povečavo 10 in zna z njo marsikaj narediti.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 2 Gost(ov)