Ocena teme:
  • 11 Glas(ov) - 4 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaostritev EU zakonodaje o orožju
Za lažje razumevanje sem združil staro in novo direktivo, neuraden čistopis v slovenščini je v prilogi. Admin, se ga da kam pripeti, ker se bo sicer izgubil v tej solati?

Da dam še jaz lonček k 5 letni preverki.

Člen 5
2.  Države članice imajo vzpostavljen sistem spremljanja, ki ga lahko uporabljajo redno ali občasno, da zagotovijo, da so pogoji za izdajo dovoljenja, določeni v nacionalnem pravu, izpolnjeni v celotnem obdobju trajanja dovoljenja in da se med drugim ocenjujejo ustrezne zdravstvene in psihološke informacije. Posebna ureditev se določi v skladu z nacionalnim pravom.
Če kateri od pogojev za izdajo dovoljenja ni več izpolnjen, države članice dovoljenje odvzamejo.

Mi to že imamo. Klub mora javiti prenehanje članstva (upravičeni razlog UE šport), ob izdaji novega OL ali nad določenim številom kosom UE naredi preverbo na MNZ in za izdajo dovoljenja že sedaj ocenjujejo ustrezne zdravstvene in psihološke informacije.

Člen 7
Dovoljenja za posedovanje strelnega orožja se redno pregledujejo vsaj vsakih pet let. Dovoljenje se lahko obnovi ali podaljša , če so pogoji, na podlagi katerih je bilo izdano, še vedno izpolnjeni.

V tem členu nikjer ne piše, da bo sedaj veljavnost OL 5 let, temveč le da se mora pregledati na vsaj vsakih 5 let. Piše da se OL obnovi/podaljša, ne pa da se izda nov. 

Kar pomeni, da sedanji člen v slovenskem Pravilniku lahko še naprej ostane:
Obrazec orožnega lista za varnostno orožje se izda z veljavnostjo desetih let, za lovsko in športno orožje pa se izda z veljavnostjo dvajsetih let. Po preteku veljavnosti se ob izpolnjevanju zakonskih pogojev izda nov orožni list. 

To bi bilo tudi najbolj enostavno (najceneje), saj bi bilo potrebno sicer zamenjati VSE listine.

Kako pa se bo izvajal ta pregled, je pa stvar posamezne države. Že sedaj nekatere UE na XY kosov naredijo preverko na MNZ, edino smiselno je, da sedaj le to delajo na vsaj vsakih 5 let, da zadostijo temu 7 členu. 

Ostali 5-letni pogoji pa so po izdaji OL irelevantni; 18 let smo najbrž imeli že pri prvi izdaji, zadržek in zanesljivost kot rečeno preverja MNZ, upravičen razlog (npr. šport, lov) je pa tudi spremljan: društvo mora po zakonu že sedaj javiti prenehanje članstva in adijo upravičen razlog. Ponoven preizkus znanja o ravnanju z orožjem je smešen in nepotreben, zdravniški pregled pa nesmiselen. Radikalizacije in neurovešenosti noben hitri test ne bo ugotovil, pa če ga delajo vsako leto, fizične predispozicije pa niso nikjer predpisane. 

No kakorkoli, čudi me, da se FACE temu členu ni bolj glasno uprla, saj bo največ prav lovcev, ki bodo stali na UE.


Priponke
.docx   Neuraden čistopis direktive.docx (Velikost: 47,36 KB / Prenosi: 171)
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od spe7 - 26-11-2015, 12:50
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od Krgolob - 20-03-2017, 17:29



Uporabnikov, ki berejo to temo: 5 Gost(ov)