Ocena teme:
  • 11 Glas(ov) - 4 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaostritev EU zakonodaje o orožju
Na moje e-pismo našim evroposlancem, sem od g. Zvera dobil enak odgovor, kot je bil tu že objavljen. Fajonova je potrdila prejem e-pošte, g. Šoltes pa preko svoje pisarne sporoča:
Spoštovani gospod        ,
 
V nadaljevanju vam v imenu evropskega poslanca dr. Igorja Šoltesa pošiljam zadnje novice o dogajanju v zvezi s predlogom sprememb evropske direktive o strelnem orožju. Dr. Šoltes se zaveda, da bo omenjena direktiva vplivala na športne strelce, lovce, zbiratelje orožja in muzeje. Ker je mnenja, da je predlog spremembe direktive Evropske komisije iz konca leta 2015 pomanjkljiv je tudi sam predlagal nekaj predlogov sprememb v obliki amandmajev, da bi se le-tega izboljšalo. Pri tem je dr. Šoltes sodeloval z Lovska zvezo Slovenije, Nadzornim odborom SD 1991 ter Zvezo društev za precizno in dinamično streljanje.
 
Včeraj, 14. 6. 2016, je na Odboru EP za notranji trg in varstvo potrošnikov potekala obravnava kompromisnih amandmajev na spremembe evropske direktive o strelnem orožju. Poročevalka Vicky Ford iz skupine Evropskih konservativcev in reformistov je poudarila, da je predlog Evropske komisije slab, o čemer priča tudi dejstvo, da je bilo na predlog podanih več kot 800 amandmajev. Poročevalka je v svojem govoru izpostavila, da je potrebno izboljšati sistem izmenjave informacij in podatkov med državami članicami ter dodala, da je še posebej previdno treba postopati glede statusa muzejev in zbirateljev orožja.
 
Evropski poslanec dr. Igor Šoltes je med zasedanjem odbora izpostavil več problematičnih vidikov predlagane direktive: »Predlog Evropske komisije, ki je bil podan, bi naj bil eno izmed sredstev učinkovitega boja proti terorizmu, a se zdi, da je bil ta cilj zgrešen. V državah članicah obstajajo specifike v odnosu do orožja, zato je praktično nemogoče poenotiti pravila, ki bodo sprejemljiva, logična in uporabljiva za vse in to je seveda potrebno upoštevati. Sam prihajam iz Slovenije, ki imamo zgledno urejeno področje orožarske zakonodaje, zato bi tu seveda težko pristali na to, da bi z novimi spremenjenimi evropskimi pravili šli na slabše in na manj transparenten položaj in tudi zaradi tega želimo, da se pri iskanju kompromisov upoštevajo dobre prakse držav,« je povedal dr. Šoltes.
 
Dr. Igor Šoltes je še dodal, da nikakor ne smemo enačiti lovcev, športnih strelcev in zbirateljev orožja s teroristi: »Pri tem je treba napraviti jasno distinkcijo. Prav tako pa je več jasnosti potrebnega tudi pri kategorizaciji orožja, pri čemer se ne sme umeščati v posamezne kategorije tiste vrste orožja, ki tja na sodijo. Ne smemo pristati na sporno kriminalizacijo množice sedanjih lastnikov orožja, ki s terorizmom nimajo nič.«
 
Posnetek včerajšnjega zasedanja Odbora EP za notranji trg in varstvo potrošnikov si je mogoče ogledati tukaj.
 
Usklajevanja in pogajanja med političnimi skupinami glede stališča Odbora EP za notranji trg in varstvo potrošnikov trenutno še vedno potekajo, glasovanje o kompromisnih amandmajih pa je na odboru načrtovano za 27. junij 2016. Po trenutno predvideni časovnici pa bi naj glasovanje na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta potekalo novembra letos ko se bo uradno tudi potrdila pozicija parlamenta, kar bo nato omogočalo nadaljevanje pogajanj s Svetom EU.
 
V priponki vam pošiljamo tudi trenutne kompromisne amandmaje, v kolikor bi jih želeli pogledati. Vsekakor upamo, da bo rezultat pogajanj prinesel neko razumno sliko, ki ne bo šla na škodo zakonitih posestnikov orožja.
 
Prijazen pozdrav, Katarina Košak

Od ostalih še nič ...
 


Priponke
.pdf   Kompromisni amandmaji orožje.pdf (Velikost: 193,66 KB / Prenosi: 96)
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od spe7 - 26-11-2015, 12:50
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od sekira - 15-06-2016, 15:59