Ocena teme:
  • 11 Glas(ov) - 4 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaostritev EU zakonodaje o orožju
20.11. 2015 - objavljeno na MNZ
"Osrednja tema današnjega izrednega zasedanja je bila boj proti terorizmu oz. odziv na nedavne koordinirane teroristične napade v Parizu. Ministri so uvodoma izmenjali informacije o terorističnih napadih in rastoči grožnji, ki jo za varnost prebivalcev EU predstavlja Da'esh, nato pa razpravljali o nadaljnjem ukrepanju, ki bi zmanjšalo grožnjo in zagotovilo večjo varnost. Strinjali so se, da je za boj proti terorizmu nujno izkoristiti vse že obstoječe instrumente (Europol, Schengenski informacijski sistem, Frontex, Eurodac).
 
Na izrednem zasedanju so bili sprejeti dodatni ukrepi za še bolj učinkovit boj proti terorizmu. Ministri so se strinjali, da je nujno čim prej vzpostaviti sistem EU PNR, ki bo vključeval tudi podatke o potnikih z notranjih letov v EU. Pomembno je tudi omejiti dostop do strelnega orožja tistim, ki bi ga lahko uporabili za teroristične napade. Potrjeno je bilo tudi, da bodo Europolu zagotovili dodatne človeške in finančne vire za dosledno vnašanje podatkov o tujih terorističnih borcih v Schengenski informacijski sistem in druge relevantne baze podatkov. Ministrica Györkös Žnidar je predlagala, da bi Europol prevzel koordinacijsko vlogo tudi na področju boja proti terorizmu. Predstavniki držav članic in institucij EU so se strinjali tudi, da je preprečevanja financiranja terorizma v bodoče treba še bolj krepiti in izboljšati sodelovanje na področju zasega finančnih sredstev. Ministrica je sodelujoče opozorila, da mora biti tudi preprečevanje radikalizacije ključna prednostna naloga, če se želimo na dolgi rok uspešno boriti proti terorizmu in ekstremnemu nasilju. Vsi so se vnovič strinjali, da je nujna krepitev nadzora na zunanjih mejah EU, saj moramo vedeti, kdo potuje v EU in kdo iz nje. Ravno tako bo policija tudi v prihodnje opravljala sistematično kontrolo tudi za državljane EU, v primerih, ko obstaja sum, da bi oseba lahko bila povezana s terorističnim delovanjem.
 
Za konec je Pravna služba Sveta pojasnila, da območje Schengna obsega tudi države Romunije, Bolgarije, Hrvaške in Cipra, za katere pa še ne velja odprava kontrol na notranjih mejah. S tem je zunanja meja EU izenačena z mejami Schengenskega območja."

Na kratko - odločitev je padla, lahko se nehate bunit in enostavno predate svoje orožje. Nič več ne pomaga. Shootme
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od miki123 - 21-11-2015, 18:14
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od spe7 - 26-11-2015, 12:50



Uporabnikov, ki berejo to temo: 7 Gost(ov)