Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
trening natančnega streljanja, mala šola
#1
Pozdrav vsem !! Veliko berem  razne nasvete , kot kaj kupit za natančno strelstvo pištola revolver. Katero strelivo je bolj natančno in katere krogle. Verjamem, da je to pomembno tudi sam sem tako začel.Hvala vsem za koristne nasvete. Sedaj ko že imam nekaj kilometrine v strelstvu pa opažam, da se vse premalo posvečamo pravilnemu treningu.
          1. Nihče ne piše kako se umirit in premagag stres, ki je vedno prisoten še posebej na tekmovanju.
 2. kako se postavimo na strelski liniji, noge, ramena, pogled...
3. pravilna drža pištole ali revolvera ( zelo pomembno )
4. merjenje oziroma na kaj se fokusira pogled ( imajo kar težave ne ve ali bi gledal tarčo ali muho. Pravilno je muho tarča je videt meglena )
5. proženje, kako držimo prst na sprožilcu da ne pritiskaš levo ali desno. ( sprožilec je na sredini prvega členka in pritiskaš naravnost nazaj v osi orožja )
6. dihanje : vdih ko orožje dviguješ in izdih ko spuščaš v namerilno točko ( ko natančno meriš zadržiš dih za 5-7 sekund in sprožiš to je nekj idealni čas )
        To je le majhen del teorije, ki je na tem forumu pogrešam.Zelo zanimivo se je pogovarjat po tekmi z tekmovalci kaj vse se jim dogaja o čem razmišljajo samo , da bi bili boljši. Moja osebna izkušnja je , da se res težko skoncentriraš na vse parametre , da zadeneš 10-setko, ki je za strelca največja nagrada.
           Napišite vaše izkušnje ali kako pravilno trenirat . Zavedajmo se , da ni vse odvisno od orožja je pa fajn če imaš Siga long slide. Whistle 

                                                   L.P. Darko
Streljati že znaš, poskusi še zadeti . Ruger GP- 100 6", Hammerli X-Esse Sport , STI- Spartan , ZKR- 551, CZ-Sport-2. 
Odgovori
#2
Knjigo Nameri in zadeni, založba Stella ponuja za 15€ do 15.junija 2016.
www.stella-sp.si , oziroma prodaja@stella-sp.si 

Drugače pa sem jaz nekje dobil en dober tekst o tem, sploh za nas začetnike, pa ne vem, kako se objavi PDF na tem forumu.
Odgovori
#3
To knjigo poznam Nameri in zadeni napisal : Kovačič S....  Sem si izposodil v knjižnici Maribor. Sem jo imel nekaj časa pod pojštrom. :flak: Poznam tudi knjigo Mental shootinh trening za tiste ki obvladajo angleščino.

 Rad pa bi prebral vaše izkušnje in nasvete iz prakse.
Streljati že znaš, poskusi še zadeti . Ruger GP- 100 6", Hammerli X-Esse Sport , STI- Spartan , ZKR- 551, CZ-Sport-2. 
Odgovori
#4
Barbabapa: ne vem, zakaj nimajo na spletni strani... dobil sem po mailu prospekt/ponudbo.

Darkokolt: meni je največ pomagal znanec, ki je sicer tudi inštruktor in pa tistih nekaj listov (PDF, ki ga ne znam objaviti tukaj).
Dve (vsaj zame) dobri vaji:
a) inštruktor ti poda repetirano pištolo, ti pa samo pomeriš in sprožiš. Ne veš, ali je polna ali prazna.... zato te strel preseneti, če ga pa ni, pa vidiš, kako (sunkovito) pritisneš, ne povlečeš.
b) nameriš in takoj zamižiš (na obe očesi). Sprožiš miže. Vsa koncentracija je tako dejansko usmerjena na prst, na proženje... možgani se ne mešajo z informacijami, ki jih pošilja oko  Mrgreen  Jaz sem tako postrelil najbrž že več kot 100, morda celo že 200 nabojev. Za ogrevanje jih vsaj 10 spustim vedno...tudi na tekmi poskusnih 5 miže  Whistle  

Potem (ali predvsem pa) youtube: pregledal in preposlušal sem kar veliko (tisti Američan, ki ima v SanDiegu Glockstore in plastično ženo), pa en star ata, ki ima goro trofej, ne vem kak prvak vse je že (bil)... linkov preveč, da bi jih tule limal.

Aja, pa še ena "bogokletna". jaz imam vse kose nastreljene v center. Torej ne merim pod krog, ampak v center. In za vajo si tudi sedaj še občasno nalepim belo piko v center tarče. Malenkost olajša, vsaj meni se tako zdi... da sem tako bolj natančen.
Odgovori
#5
Da bi meže ustrelil pa še nisem probal. Poznam pa tole in tudi prakticiram. postaviš se v strelski položaj in meže nameriš v tarčo. potem pogledaš kje si  z namerilno točko in z nogami popraviš položaj telesa.ali levo ali desno. Ko si točno v položaju da nameriš v sredino tarče, brez da popravljaš z rokami se zabetoniraš in nog več ne premikaj niti med polnjenjem  orožja.
      Ali pa tole : ko meriš gledaš muho to vemo. V mislih si ponavljaš muha,muha muha in tako možgane zaposliš , da se ne ubadajo z mislijo na proženje in naenkrat poči. Dober način.
Streljati že znaš, poskusi še zadeti . Ruger GP- 100 6", Hammerli X-Esse Sport , STI- Spartan , ZKR- 551, CZ-Sport-2. 
Odgovori
#6
Stojim pri miru vseh 10 strelov, to prakticiram ze vseskozi. Tudi vajo, da mizis preden dvignes na tarco poznam, sem izvajal tudi na suho, ampak nisem bil ravno vztrajen....predvsem prozenje je moj problem in tu vsaj meni zelo ucinkuje prozenje mize.

Tole "muha muha muha" bom pa sprobal, se nisem slisal.
Odgovori
#7
Pri preciznem strelstvu se dosti stvari dogaja instinktivno. Meni naprimer muha kar precej pleše po tarči (ne po celi, zgolj po črnem delu), ampak nekako predvidevam, kje bo naslednji trenutek in je strel uspešen.
Odgovori
#8
Z kakšno pištolo pa streljaš , če ni skrivnost. Mogoče pa imaš res trd sprožilec . Pazi da prožilni prst držiš tako da se ne dotika pištole nikjer in lepo na sredini prvega členka prsta. Povej kam ti nese povprečna grupa, levo,desno gor ali dol. Tu so po moje tvoje težave. Opiši tvoj problem proženja.
Streljati že znaš, poskusi še zadeti . Ruger GP- 100 6", Hammerli X-Esse Sport , STI- Spartan , ZKR- 551, CZ-Sport-2. 
Odgovori
#9
Par stvari se najde, mogoče pride komu prav
http://www.pilkguns.com/hhg.shtml
http://www.issf-sports.org/theissf/acade...istol.ashx
http://pistol-training.com/drills
Odgovori
#10
Bravo fantje! Končno ena "prava" tema za strelski forum! Nod
Odgovori
#11
(01-06-2016, 18:24)darkokolt Napisal: Z kakšno pištolo pa streljaš , če ni skrivnost. Mogoče pa imaš res trd sprožilec . Pazi da prožilni prst držiš tako da se ne dotika pištole nikjer in lepo na sredini prvega členka prsta. Povej kam ti nese povprečna grupa, levo,desno gor ali dol. Tu so po moje tvoje težave. Opiši tvoj problem proženja.

Moraš povedati, komu je namenjeno tvoje vprašanje.
Odgovori
#12
(31-05-2016, 19:14)darkokolt Napisal: 6. dihanje : vdih ko orožje dviguješ in izdih ko spuščaš v namerilno točko

Koliko višje pa dvigneš pištolo od namerilne točke?
“Sometimes you wake up. Sometimes the fall kills you. And sometimes, when you fall, you fly.”
Odgovori
#13
no, tle sem prebral kar nekaj krive vere, tako da sploh ne vem kje začeti. Mogoče s tisto o Sig-u long slajd. To je passé, zdej se pogovarjajo samo še o Proarmis pištoli :)

Tako pri preciznem strelstvu kot tudi opažam pri dinamiki ni prostora za instinktivno ravnanje. Začetniki in pa tisti ki se ne želijo poglobiti v zadeve preveč pogosto zamenjujejo mišični spomin za neko instinktivno ravnanje.Resnica je popolno nasprotje tega. Tisti ki se športnega streljanja (to je univerzalna resnica, saj velja v bilo katerem športu in disciplini), se discipline lotevajo s premišljeno koreografijo gibov, ki se ponavlja, počasi in premičljeno, tako dolgo, da postane del mišičnega spomina in ko se postaviš v strelsko posicijo, se telo zloži v pozicijo, brez da pomisliš kaj si sploh naredil. Zakaj? Zato, ker si to 56miljonkrat ponovil z veliko pozornostjo pravilnih gibov.
Za razliko od tega je instinktivno ravnanje nekaj kar pač pade kokr pade in se nekaj zgodi po principu APP (ako prođe, prođe).

pri preciznem streljanju je zelo pomembno da se stvari dogajajo kar se da ponovljivo. Zato treniraš kako prijeti pištolo, kako postaviti prst na petelina, kako se postaviti v strelsko linijo, kako postavit noge, kako dvigneš pištolo v linijo, itd... Ko to dovojkrat ponoviš, potem stvar postane precej bolj deterministična, saj ti je koj jasno kam je šel strel.
Ko sem še več treniral precizno streljanje s pištolo je bil cikel podoben temu:
- primeš pištolo, linija cevi poravnana s kostjo podlaktnice, da bo recoil šel direkt po kosti in ne boš krivil zapestja.
- prst na petelina, točno na isto mesto. VEDNO!
- šibka roka podpre močno, vedno se prsti prekrižajo na enak način. Udobno, brez zategovanja v zapestju.
- pozicija na liniji. Stojiš mirno in vzravnano. Dvigneš roke z zaprtimi očmi, ko jih odpreš vidiš kam meriš. Če nisi v tarči prestaviš noge in ponoviš, dokler ne meriš v center tarče s svojo nevtralno pozicijo.
- dvigneš pištolo tako da damo dvigneš roke, telo je ravno in mirno.  poravnaš muho in merek., s spodnjim robom tarče. To je NUJNO, ker drugače nimaš jasne reference višine, 10tka pa ni tako velika...Fokus je na muhi, če imaš blendo in iris, sta tako tarča kot muha ostra. ŠE vedno je fokus na muhi. Videt moraš vse detajle na njej. Če ne, ne gledaš dovolj ...
- komolci niso zaklenjeni ampak za 2-3cm pokrčeni, da se roka ne trese. Rame sproščene. Ne tiščat glavo med ramena in v pištolo. To na preciznem ne dela, to je bolj za filme...
- dihaš normalno, merki poravnani na tarčo, ko si pripravljen, izdihneš na pol in imaš 3-5 sek za sprožit strel. Če ti ne uspe, potem odloži in ponovi postopek od začetka.
- Mirno pritiskaš, dokler ne poči. Če si naredil vse pravilno, je luknja v 10 in ni treba gledat na tarčo. Ko imaš dovolj kilometrine, boš tudi vedel kdaj luknja ne bo v 9 in najbolj pomembno zakaj ni tam kjer bi morala biti. To si zapišeš za uho in se trudiš da tega ne boš več počel.
- po strelu spustiš pištolo, spočiješ roko, oko, parkrat vdihneš in potem spet znova precizno in pedantno zgradiš popolno strelsko pozicijo in oddaš popoln strel v 10. Konec koncev samo to šteje, vse ostalo je izgubljanje točk... v 9tki malo manj, v ostalih pa toliko hitreje....

Vedno razmišljaj kaj počneš. Kar nekaj strelskih starost deli modrosti v stilu "kaj pametuješ, več streljaj, pa bo..." Ma veš kaj, klinc kej bo če boš delal stvari narobe in nabijal v hrib tja v tri dni. Po drugi strani pa je 35 (5 za probo in 3x10 za rezultat) strelov ki jih narediš premišljeno, pedantno v vseh elementih odličen trening, ki ti da bistveno več kot pa 150 na pamet spuščenih šusov...

(p.s. ne rečem da imam prav ampak tak pristop mi je precej ustrezal in pomagal popravit rezultate)
Odgovori
#14
Poltergeist: Praviloma 5-10 stopinj ampak kdo bi s kotomerom hodil na strelisce   Mrgreen
Jaz dvignem nekoliko cez zgornji rob crnega kroga, vsak pa ima najbrz svoj nacin...

Kristian: hvala za cas, da si to spisal. Se strinjam (in se ujema z "mojim" pdf), ceprav meni res ne gre tisto merjenje spodaj. Morda nisem dovolj vztrajal, ampak enostavno mi bolj sede merjenje v center.
In res je, ves, da je 10, ceprav ne vidis kam je priletelo. Kadar je 10  Mrgreen
Odgovori
#15
Morebiti si instinktivno vedenje tukaj narobe razumel, vsaj tisto, ki ga opisujem jaz. Gre zato, da ponotranjiš občutek in si kot eno s pištolo (pri puški imam manj izkušenj). In delaš stvari avtomatično, instinkt pa telesu namigne kdaj je dovolj pritiska na prožilec. Če vam za nekaj sekund uspe zabetonirati muho na spodnji rob črnega ob vsakem strelu, toliko bolje za vas.

Jaz sem svoj rezultat izboljšal, ko sem začel pravilneje uporabljati levico pri držanju pištole. Ta naj bi prevzela večino teže držanja, tako da je pritisk desnega kazalca bolj homogen in enakomeren.

Predvsem pa še nekaj, osebno nikoli ne gledam med posamezneimi streli v spektiv, to me dekoncentrtira. Najboljše rezultate dosežem pri enakomernem proženju vsakih 3-4 sekunde in po 5 strelih premor brez spreminjanja položaja telesa, samo spuščeno orožje in pogled v tla ali nevtralno homogeno površino...
Odgovori
#16
(01-06-2016, 22:30)JRC Napisal: Praviloma 5-10 stopinj ampak kdo bi s kotomerom hodil na strelisce   Mrgreen
Jaz dvignem nekoliko cez zgornji rob crnega kroga, vsak pa ima najbrz svoj nacin...

Ok, bil je trick question... 10 stopinj je 4,4m višje od centra tarče na 25m. S prstom na sprožilcu se meni to ne zdi kosher, pa kar malo dvomim da majo vsi 6 metrske nasipe na streliščih. Da ne boste strelskega podmladka naučili kaj nespametnega.
“Sometimes you wake up. Sometimes the fall kills you. And sometimes, when you fall, you fly.”
Odgovori
#17
Spet nagaja forum,...ne bom se enkrat vsega pisal - po mojem ne govoriva o istih 10 stopinjah in ne verjamem, da kdorkoli razume tako, da se racuna kot na razdalji 25m.

5-10 stopinj pise v tistem pdfu, jaz s kotomerom ne hodim okrog. Verjetno gre za kot med merkoma?
Praviloma je tocka merjenja med 5 in 6 ...torej dvignes nekako v sredo crnega kroga in potem spustis.
Jaz, kot receno, dvignem visje in spustim v center. Upostevam pa Glock-demonstratorja iz youtube, ki pravi,da je treba med dvigom ze poravnati oba merka vodoravno, da si potem cimprej z ocmi na mestu merjenja, da potem ne porwvnavas pistole...
Odgovori
#18
tako kot trening streljanja je za doseganje dobrih rezultatov (=konsistentno streljanje 95krogov in več) potreben tudi trening športne psihologije. ŽE večkrat sem zapisal naslov odlične knjige, ki naslovi ravno to, dostikrat prezrto področje. Kje je to najbolj očitno? Takrat ko se nekomu vse zloži kot je treba in na tekmi ustreli 100, je bolj pravilo kot pa izjema da bo dotični imel na naslednji tarči rezultat tam bližje 90 kot pa 100.
To vsi srečamo neskončnokrat, recimo da si ustrelil 8 desetk, potem pa meriš 9 strel v glavi pa domeva "samo da ne zajebem"...ma seveda se zgodi ravno to in pade osmica. To je še huje če imaš vse v 10 in streljaš zadnji strel za stotico. Kaj takrat dela roka (in glava) je treba videt da lahko verjameš...

Fizika strela in pozicije telesa je popolnoma identična pri prvem strelu na prazno tarčo kot pri zadnjem, ko je v njej že 9 lukenj v 10tki. Vse ostalo je stvar psihe. Meni je bil velik izziv odmislit vso to psihološko navlako in v stilu "če lahko ustreliš prvega v 10, lahko tudi zadnjega" oddati zadnji strel. Seveda, vse to je stvar treninga, večkrat ko tako stvar srečaš, lažje ti je. Bolj postaneš samozavesten, bolj umirjen, manj te moti okolica in stres tekme. Najboljše pa ponavadi streljaš takrat ko se ti sladko jebe za rezultat in streljaš neobremenjen.

Skratka, gledanje skozi spektiv je nuja, da vidiš, če delaš kaj narobe, če se ti zaradi svetlobe premakne namerilna točka in delaš grupo v 9 namesto v centru. Še posebej če te moti in dekoncentrira; takrat moraš to početi še več, probaj napovedati strel in potem pogledati, ker moraš to situacijo tudi natrenirat in obrnit sebi v prid.
Odgovori
#19
No, Kristijan se je tukaj dotaknil - samozavesti... Tehnična navodila preciznega streljanja so zelo kratka in jasna "narediti" vse po planu je pa nekaj čisto drugega...(pokojni S.Korejski diktator je pravil; Streljanje ni stvar teorije.....) Ampak kako pridobiti samozevest in jo ohranjati tudi ko nimaš dober dan?? Kako trenirati uspešno? Nasvet ki sem ga jaz dobil od enega priznanega strelca se je glasil;  " In tukaj se začne delati (ne)uspešen strelec/tekmovalec... Ko sem se jaz trudil z pištolo (precizno) sem treniral tako da sem trening prekinil ko sem bil na višku z rezultatom in najbolj happy, mislim da ni dobro streljati na začetku preveč in oditi domov brez municije in razočaran,nezadovoljen,jezen... Bolje je trenirat pogosto (vsak dan-če je možno) v kratkem času oditi"pravočasno" domov zadovoljen in tako postopoma povečevati število strelov in graditi pozitivno samopodobo. Če nimaš pravega raspoloženja potem ne greš na trening. Kot v vsaki drugi disciplini/športu pravila se spreminjajo glede na nivo posameznika (tako nekako se pravilno začenja) čez čas, ko apetiti zrastejo se trenira redno, neglede na raspoloženje".
Odgovori
#20
(01-06-2016, 16:34)darkokolt Napisal: Da bi meže ustrelil pa še nisem probal. Poznam pa tole in tudi prakticiram. postaviš se v strelski položaj in meže nameriš v tarčo. potem pogledaš kje si  z namerilno točko in z  nogami popraviš položaj telesa.ali levo ali desno. Ko si točno v položaju da nameriš v sredino tarče, brez da popravljaš z rokami se zabetoniraš in nog več ne premikaj niti med polnjenjem  orožja.
      Ali pa tole : ko meriš gledaš muho to vemo. V mislih si ponavljaš muha,muha muha in tako možgane zaposliš , da se ne ubadajo z mislijo na proženje in naenkrat poči. Dober način.

Tega da zamizis nameris v tarco in potem premaknes nogo da si v centru sem se jaz posluzeval kar nekaj casa, a mi je zmeraj neslo v desno, ker sem pac imel taksno drzo, da sem imel desno nogo kakih 5-10cm za levo. To sem potem uravnaval s kliki na pistoli da mi je neslo v sredino.
Pred kratkim pa sem (ne vem zakaj) poskusil tako da nisem nic premikal nog. Postavil sem se v polozaj za streljanje, noge vzporedno v sirini ramen in poravnal pistolo proti centru. Glava ni previsoko in tudi ne prenizko. Jaz nosim korekcijska ocala in sem ugotovil da mi najbolj pase pogled skozi sredino ocal ozirmo mogoce malenkost bolj proti zgornjemu robu okvirja. No ko sem tako odstrelil sem imel bistveo boljso grupo, in to ne samo enkrat, tako da ni slo za nakljucje. Mogoce to ustreza samo meni.
Sem pa do zdaj videl ljudi ki so streljali ze na cisto drugacne nacine. Npr nekdo ima noge narazen tako da skoraj naredi spago, telo pa je nagnjeno cisto nazaj in v tej drzi dosega zelo dobre rezultate.
Nekdo drug mi je razlagal da on ni sproscen med streljanjem ampak malenkost napne vse misice, tako da je telo napeto, noge pa pokrci in malenkost obrne stopala navznoter. Tudi ta dosega zavidljive rezultate.
Tako da mislim da mora vsak najt kar njemu pase. Res je da so ta "strelska pravila" zacetno izhodisce ampak se jih ne smemo drzati kot pijanec plota. Ce ti kaj ne pase poskusi malenkost drugace, tako da se bos ti pocutil v tisti pozi dobro in potem primerjaj rezultate.

(01-06-2016, 22:36)Barbapapa Napisal: Morebiti si instinktivno vedenje tukaj narobe razumel, vsaj tisto, ki ga opisujem jaz. Gre zato, da ponotranjiš občutek in si kot eno s pištolo (pri puški imam manj izkušenj). In delaš stvari avtomatično, instinkt pa telesu namigne kdaj je dovolj pritiska na prožilec. Če vam za nekaj sekund uspe zabetonirati muho na spodnji rob črnega ob vsakem strelu, toliko bolje za vas.

Jaz sem svoj rezultat izboljšal, ko sem začel pravilneje uporabljati levico pri držanju pištole. Ta naj bi prevzela večino teže držanja, tako da je pritisk desnega kazalca bolj homogen in enakomeren.

Predvsem pa še nekaj, osebno nikoli ne gledam med posamezneimi streli v spektiv, to me dekoncentrtira. Najboljše rezultate dosežem pri enakomernem proženju vsakih 3-4 sekunde in po 5 strelih premor brez spreminjanja položaja telesa, samo spuščeno orožje in pogled v tla ali nevtralno homogeno površino...

Pistola bi se naj drzala samo s 3 prsti, to so palec, sredinec in prstanec. Tako da ko primes pistolo z eno roko, lahko kazalec in mezinec dvignes in bo pistola se vseeno lepo lezala v roki. Nato kazalec naslonis na petelina, mezinec pa samo rahlo na rocaj. Leva roka je samo za podporo, z njo ne pritiskas na pistolo, tudi kazalec leve roke ni na zaklepiscu, ker lahko tako ob strelu pritiskamo na pistolo in lahko zaradi tega metek leti v desno. In pa tudi tako kot je Kristian povedal, sta palca prekrizana, tako da je palec leve roke nad palcem desne.
Tako bi naj bilo po pravilih. :)
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)